pomocy
kokospoko: Oblicz wartość siły nacisku, jaką wywiera samochód o masie 1,2 tony jadący z prędkością 54km/h
po wypukłym moście o promieniu krzywizny 75m gdy znajduje się na szczycie tego mostu.
9 cze 10:31
gość: Siła ciężkości =mg minus "siła" odśrodkowa =mv2/r
9 cze 10:38
kokospoko: a trzeba zmienic jednostki tu czy nie?
9 cze 10:40
gość: Wypadało by zmienić, żeby się poskracały
9 cze 10:48
kokospoko: coś mi to nie wqychodzi
9 cze 10:50
kokospoko: mozesz rozpisać?
9 cze 10:58
gość: N=mg−mv2/r
N=1200kg*9,81m/s2−1200kg*(54000m/3600s)2/75m
Reszta to kalkulator
Wyjdzie ci w niutanach N=kg*m/s2
9 cze 11:01
gość: "niutonach"
9 cze 11:03
kokospoko: dziękuje
9 cze 11:07