Oblicz pole powierzchni całkowitej...
marcin605: Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły powstałej z obrotu trapezu prostokątnego o podstawach
długości 6 i 9 oraz dłuższym ramieniu 5 wokół krótszej podstawy.
3 sty 16:35
dero2005:

h =
√52 − (9−6)2 =
√25 − 9 =
√16 = 4
P
c = πh
2 + 2hπ*9 + πh*5 = πh(h + 9 + 5) = 4π(4 + 9 + 5) = 72π
3 sty 19:08
Sandra: Dane jest trapez rownoramienny ktorego podstawy maja dlugosc 18 i 10cm a wysokosc ma dlugosc
3cm oblicz pole powierzchni calkowitej bryly,powstalej w wyniku obrotu trapezu wokol jego osi.
10 cze 09:44