Gustlik:

A= (1, 2) , B=(7, 3), C= (2, 8)
Liczę prostą h
c
Z wektorów liczę współczynnik kierunkowy:
AB
→=[7−1, 3−2]=[6, 1]
Pr. h
c ⊥ AB
y=−6x+b
Podstawiam współrzedne pktu C leżącego na tej prostej:
8=−6*2+b
8=−12+b
b=20
Pr. h
c: y=−6x+20
Liczę prostą h
b
A= (1, 2) , B=(7, 3), C= (2, 8)
AC
→=[2−1, 8−2]=[1, 6]
Pr. h
b ⊥ AC
Podstawiam wsp. B
18=−7+6b
18+7=6b
6b=25 /:6
Liczę prostą h
a
A= (1, 2) , B=(7, 3), C= (2, 8)
BC
→=[2−7, 8−3]=[−5, 5]
Pr. h
a:
a=1
y=x+b
Wstawiam wsp. A:
2=1+b
b=1
Pr. h
a: y=x+1
pigor: ... coś mi nie gra powyżej , bo
AB
→=[6,1] ⇒ AB
→⊥CD
→=[1,−6] ⇒ h
AB:
x−6y+c=0 i 2−6*8+c=0 ⇒
⇒
c=46 i x−6y+46=0, czyli
hAB:
x−6y+46=0 − szukane równanie wysokości