matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie WIELOMIANOWE.
gruba_helga:
Rozwiąż równanie: 25x
4
− 10x
2
+ 1= 0, bo nie wiem czy mam dobrze.
9 cze 22:31
Maslanek:
1
x
2
=
.
5
9 cze 22:43
Saizou :
x
2
=t zatem 25t
2
−10t+1=0 Δ=100−100=0
−b
10
1
wówczas t
0
=
=
=
2a
50
5
1
=x
2
5
√
5
√
5
zatem x=
, x=−
5
5
9 cze 23:05