Geometria analityczna
adasb17: 1. Sprawdź który z punktów A = (1,−6) B = (−4,−9) C = (8,0) leży na prostej przechodzącej przez
punkty P = (4,−3) i Q = (12,3)?
2. Wyznacz parametr p tak, aby prosta przechodząca przez punkty A = (−2,−2) i B = (3,p)
przecinała:
a) oś x w punkcie (1,0), b) oś y w punkcie (0,−3).
Proszę bardzo o rozwiązanie i wytłumaczenie.
9 cze 11:55
Basia:
ad.1
napisz równanie prostej PQ i sprawdź czy współrzędne A,B,C to równanie spełniają
spełniają ⇒ należy
nie spełniają ⇒ nie należy
ad.2
pr.AB ma równanie y=ax+b bo xa≠xb
(a)
−2 = a*(−2)+b
0 = a*1 + b
wyznacz a, b a potem podstaw współrzędne B i wylicz p
(b)
−2 = a*(−2)+b
−3 = a*0+b
i jak wyżej
9 cze 12:00
adasb17: Jak rozumiem przy zad. 2 Jest układ współrzędnych?
9 cze 12:05
Basia: układ równań to jest
9 cze 12:10
adasb17: No układ równań.
9 cze 12:11