matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 23.11.2010
Zadania
Odp.
18
UCZENNICA:
Oblicz pochodna funkcji :
√
x
,
√
x
3
1
Ania:
Jak dowieść, że jeżeli zbiory A i B maja odpowiednio n i m elementów to AxB i BxA mają mn elementów?
3
rafał:
pomocy
! : dlugosc krawedzi graniastoslupa trojkatnego sa kolejnymi wyrazzami ciagu arytmetycznego o roznicy 2.najdluzsza krawedz bedaca wysokoscia graniastoslupa jest rowna
2
rafał:
pilne pomocy
! : ze zbioru liczb: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 wybieramy kolejno 3 liczby bez zwracania.oblicz prawdopodobienstwo zdarzen: a)pierwsza z wylosowanych liczb bedzie
3
Gosia:
Ile rozwiązań ma równanie x(x
2
−9)(x
2
−5)=0
4
layla:
1
x
2
+x+
=x
3
3
2
qrten:
Pokazać, że każdą macierz kwadratową można przedstawić jednoznacznie jako sumę macierzy symetrycznej [A=a
T
] i antysymetrycznej [A=−A
T
] . Napisać to przedstawienie dla macierzy:
5
wsp:
w trojkącie równoramiennym ABC (AC = BC ) poprowadzono wysokość bd , ktora podzieliła trójkąt na dwa trójkąty ABD i CDB tak ze stosunek pola trojkąta CDB do pola trójkąta ABD jest równy
2
iza:
a) log
5
x = 3
4
maths:
Pomóżcie mi proszę!
3
iza:
2 log
6
3+log
6
4 =
1
Agulaa:
Po dwóch latach stan konta przy rocznej kapitalizacji wzrósł z 20 000zł do 27 848 zł Oblicz wysokość oprocentowania.
1
Agulaa:
Dwie trzecie pewnego towaru sprzedawca sprzedał z zyskiem 25%, 20% towaru z zyskiem 40%, a pozostałą część z zyskiem 30%. Jaki procentowy zysk uzyska ze sprzedaży tego towaru?
3
layla:
rozłóż na czynniki wielomian : x
4
+64
0
Agulaa:
ile procent pola koła stanowi pole trójkąta równobocznego wpisanego w to koło ? Wynik podaj z dokładnością do całych procentów.
4
karl:
1
jak skrócić lim(x)→
∞
3
√
{2n
3
+5n
2
−7}
2
przez
n
2
9
Magda:
x
3
−5x
2
+6x
W(x)=
x
3
−3x
2
−4x+12
x
3
−5x
2
+6x
Doszłam do momentu W(x)=
(x−3)(x−2)(x+2)
ale trzeba doprowadzić to do ułamka nieskracalnego... i zawisłam.
7
gruszka:
witam,mogł by ktos zamieścic rozwiązanie krok po kroku?kompletnie nie wiem jak sie mam do tego zabrac...
2
Agulaa:
W pewnym Liceum 40% uczniów stanowią dziewczęta. 5% dziewcząt tej szkoły uczestniczy w zajęciach koła brydżowego. Ilu jest uczniów w tej szkole, skoro w zajęciach koła brydżowego
1
Agulaa:
Lód ma o 10% większą objętość od wody, z której powstał.O ile procent objętość wody jest mniejsza od objętości lodu z którego powstała?
1
Agulaa:
Po dwukrotnej podwyżce ceny towaru, za każdym razem o ten sam procent, jego cena końcowa jest o 21% większa od pierwotnej. O jaki procent dokonywano każdorazowo podwyżki ceny towaru?
2
Maniek:
Wyznacz środek i promień o równaniu : (x+6)
2
+(y−7)
2
=81
17
czekolada:
√
9
3
x/(x+2)
>
3
1/(x−1)
i wyszlo mi 3
x/(x+2)+1/(x−1)
> 3
0
gruszka:
3
√
x
2
+2x−7
≤x−1
5
Agulaa:
Po dwukrotnej obniżce ceny towaru, za każdym razem o ten sam procent, jego cena końcowa stanowi 64%ceny pierwotnej, o jaki procent dokonywano każdorazowo obniżki ceny towaru?
7
Agulaa:
Po dwukrotnej obniżce ceny towaru, za każdym razem o ten sam procent, jego cena końcowa stanowi 64%ceny pierwotnej, o jaki procent dokonywano każdorazowo obniżki ceny towaru?
5
1234:
Ludzie pomóżcie, bo mi się coś nie zgadza z odpowiedzią w zbiorach do zadania
a)wykonaj potegowanie
0
Pati:
1. a) podstawa graniastosłupa prostego jest trapez o bokach długości: 4cm, 4 cm, 4cm, 8cm. Oblicz
25
Magda:
1. Pierwiastkami wielomianu W(x) x
3
+ bx
2
+ cx + d są liczby: −
√
6
, −2,
√
6
. Wyznacz parametry b,c,d.
4
studia:
z−5
wyznaczyć na płaszczyźnie: I
I=1 z∊ℂ
z−1
1. proszę o wskazówki
3
wsp:
otóż mam taki problem
dane jest rownanie z niewiadomą x i mam zbadać dla jakich wartości paramteru m rówanie ma rozwiązanie
3
Iza:
2x+3
W(x)=
Wiadomo, że W(1)=W(−1). Wyznacz liczbę m.
x−m
1
werka:
:::rysunek::: Trójkąt równoramienny ABC o podstawie AB jest opisany na okręgu o środku O. Punkt D jest
1
astral:
z plocien w siedmiu kolorach zamierzamy usyszyc spodnice, ktora sklada sie z trzech poziomych pasow jednakowej szerokosci (o roznych kolorach)
6
JS:
Kompletnie nie rozumiem jak sie rozwiązuje macierz 4x4 moze mi ktoś to rozpisać krok po kroku
4
ROWNANIE:
rozwiazać równanie x
2
−2x+y
2
+1=0
3
karl:
2
n+1
jak oblicze lim n→
∞
−1
3
n+2
4
Iza:
4 x
x + 1
W(x)=
−
. Przedstaw w najprostszej postaci.
x
2
− 9
x + 3
0
Marek:
Czy wy jak czytacie jakieś polecenie do zadania to odrazu wiecie jak się za nie zabrać czy kombinujecie może to do tego jak nie to to to i może wyjdzie. Np takie zadanie
25
Godzio:
Chciałem zapytać czy da się funkcję Riemanna zapisać w postaci sum górnych i dolnych Darbouxa ?
16
volleyball:
wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji f(x)=(1−sin
4
x−cos
4
x) / (1−cos
2
x−sin
6
x)
21
M4ciek:
Kombinatoryka
11
volleyball:
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=
√
log cos 2πx
2
czaro:
Mam napisać definicję takich dwóch twierdzeń: a)Twierdzenie o pierwiastkach całkowitych wielomianu
9
maths:
Dla jakich wartości parametru m wartość funkcji f(x)=(2m+1)x
2
+(m−1)x+3m są dla każdego x∊R mniejsze od odpowiednich wartości funkcji g(x)=(2−3m)x−2 ?
1
maths:
Proszę o pomoc mianowicie pani zadała nam lecz nie wytłumaczyła nic i muszę nauczyć się tego w sam . Więc zwracam się do was o rozwiązanie tego równania
1
Martusia15112:
Trzy koleżanki weszły do pijalni soków owocowych. W sprzedaży było pięć rodzajów soków i każda z nich wybrała dla siebie jeden sok.
4
Iza:
W(x)= 4x/x
2
−9 − x+1/x+3. Przedstaw w najprostszej postaci.
0
humanka:
:::rysunek::: bardzo proszę o pomoc! Co będzie działo się z prędkością w takim przypadku:
1
?????:
Wykaż, że w trójkącie prostokątnym wysokość iśrodkowa poprowadzona z wierzchołka kata prostego tworzą z przyprostokątnymi równe kąty.
4
Magda:
Dany jest wielomian f(x)=−2x
2
+16x−3. Przedstaw ten wielomian w postaci kanonicznej.
6
tosia:
Liczba log
4
8+log
4
2=
8
maths:
Proszę o pomoc mianowicie pani zadała nam lecz nie wytłumaczyła nic i muszę nauczyć się tego w sam . Więc zwracam się do was o rozwiązanie tego równania
9
Gosia:
1 obliczyć granicę
6
dv:
Proszę o pomoc
1
woyytas:
Prosze o pomoc
3
Ela:
Nie rozwiązując poniższych nierówności, uzasadnij, że każdą z nich spełni dowolna liczba rzeczywista.
0
xyz:
1.Punkty A(2, 4), B(−2, 6), C(−2, 2) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. a) Oblicz współrzędne wierzchołka D.
4
maths:
Rozwiąż równanie: x
2
−4|x|−21=0
0
Michał:
Podręcznik do kombinatoryki Witam! Może mi polecić jakiś podręcznik, który w bardzo dobry sposób tłumaczy kombinatorykę na
0
xyz:
1.Punkty A(2, 4), B(−2, 6), C(−2, 2) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. a) Oblicz współrzędne wierzchołka D.
1
ona:
znajdz liczby rzeczywiste x, y spelniajace rownania:
6
gość:
13
5
Proszę o pomoc w tym zadaniu z Silni
12
6
1
tyson:
Jedno małe pytanko bo zgłupiałem. Mam równanie: 3x
2
−x i chcę wstawić za x liczbę −2.
0
sylwia9:
dlugosc krawedzi graniastoslupa trojkatnego sa kolejnymi wyrazzami ciagu arytmetycznego o roznicy 2.najdluzsza krawedz bedaca wysokoscia graniastoslupa jest rowna 12.oblicz objetosc
1
Marek:
Jest jakiś sposób żeby zapamiętać wszystkie wzory bo lece z działami po kolei. Zakończe jeden dział rozpoczne następny to większość wzorów z poprzedniego zapominam. Jedyny wzór jakiego
0
Sylwia:
Kupiliśmy 15 nasion. Gwarantowana kiełkowalność wynosi 85%. Wykiełkowało 6 nasion. Testem jakości sprawdź uczciwość sprzedawcy. Jeśli są podstawy do odrzucenia hiipotezy zerowej, jakie
4
Piotrek1100:
Kwadrat ma bok długości 2cm, trójkąt równoboczny ma bok długości 3cm, a sześciokąt foremny−6cm .
0
Sylwia:
Aby wynieść statek kosmiczny na orbitę, system napędowy musi być zasilany przez conajmniej 2 silniki. Prawdopodobieństwo pracy bez awarii jednego silnika wynosi 85%. Rakieta posiada 4
0
Sylwia:
Prawdopodobieńswto trafienia do tarczy w pojedynczym strzale wynosi o,25. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na 6 strzałów conajmniej x będzie trafny. Sam wpisz dowolne x z
2
ania :):
oblicz wyznacznik
8
maniur:
a) Podstawa graniastoslupa prostego jest trapez o bokach dlugosci:4cm,4cm,4cm i 8cm.Oblicz objetosc tego graniastoslupa, jesli jego wysokosc jest rowna 7cm
3
Załamana:(:
Do wykresu funkcji wykładniczej f(x)=a
x
, a>0. x∊R, należy punkt A(−1,3). a) napisz wzór funkcji f;
1
Bolesław:
3
+ 3=0
x−1
1
Agulaa:
Cenę pewnego towaru podniesiono o 25% , a po pewnym czasie obniżono do początkowej wartości. O ile procent została obniżona cena towaru.?
1
thorin:
Witam nie wiem jak powinno się rozwiązywać równania z liczbami zespolonymi tego typu. Prosze o
6
Zuzzz:
√
9 + 2
√
14
=
√
2
+
√
7
nie moge wpaść na pomysł jak to rozwiazać i proszę o pomoc
1
Ewa:
(1/sin alfa − ctg alfa)(1+cos alfa)
4
Marcin:
Wiadomo, że liczby p i q są dodatnie i q<6 oraz p+2q=4. Wykaż, że log
√
2
8+p/6−q=2
0
Ewa:
sinπ/4 * sinx ≤ cos
2
x
7
Gosia:
Wykresy funkcji f(x)=(1/3)
x+3
−1 oraz g(x)=log
1/2
(19+x)+p mają to samo miejsce zerowe. Oblicz wspólne miejsce zerowe obu funkcji oraz wartość parametru p.
2
Ewa:
cos
2
x − 4cosx + 4,1 ≥ 0
6
wsp:
wyznacz zbiór tych punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają układy nieróności
⎧| |y| − |x| | < 2
0
logika:
Tam gdzie to możliwe, skrócić zapis , a w przypadku zapisu skróconego podać pełny zapis z dwoma kwantyfikatorami. Określić wartość logiczną zdania i zapisać jego zaprzeczenie:
0
Agaa:
przekątne ścian bocznych graniastosłupa prostego, którego podstawą jest trójkąt prostokątny mają: 3 pierwiastek z 5, 2 pierwiastek z 13, pierwiastek z 61cm. oblicz objętość tego
2
piotrek:
Witam, mam takie zadanko: Ile jest licz 4 cyfrowych o niepowtarzających się cyfrach:
7
karl:
2
n+1
−1
Następne to takie oblicz lim a
n
, jeśli istnieje a
n
=
3
2
n
3
n+2
−5
n→
∞
6
kdafb123:
mógłby mi ktoś wytłumaczyć , 0,4(6) Jak to jest z okresem ułamków jak chce go zamienić na nieskracalny ułamek zwykły ?
8
wsp:
dane jest równanie z niewiadomą x . przedyskutuj liczbę i rodzaj rozwiązań równania ze wzglęu na wrtośći parametrów.
0
Agaa:
oblicz pole powierzchni prostopadłościanu, którego krawędzie wychodzące z jednego wierzchołka tworzą ciąg geometryczny, którego pierwszym wyrazem jest2, zaś objętość tego prostopadłościanu
25
ktos1:
Zapisz wzór funkcji f(x)=|3x−12| − |x+2| bez symboli wartości bezwzględnej, jeśli wiadomo , że dziedziną tej funkcji jest przedział (−2,1)
0
kokok:
W trapezie równoramiennym przekątne są dwusiecznymi kątów przy dłuzszej podstawie. Wykaż ze a) krótsza podstawa tego trapezu ma taka sama dlugość jak ramię b) kąt ostry przecięcia
1
wojtek:
3
14
*4+3
15
*2
a=
9
7
Prosze o rozwiązanie krok po kroku
21
Ktoś wdzięczny za sprawdzenie:
Pilne
Może mi ktoś powiedzieć dlaczego wychodzi mi 33,50 skoro ma wyjść 38.50
Błagam, bo nie wiem gdzie gubię te 5 złoty
Rozwiązywałam to chyba z 10 razy i już mam dość!
2
Gosc ^^:
W trójkącie ABC bok AB ma długość c. Punkty M, N leżą odpowiednio na bokach CA i CB tak, że |CM| : |MA| = |CN| : |NB| = 2:1. Wyznacz długość odcinka MN.
3
wojtek:
a={3
14
*4+3
15
*2}{9
8
} oblicz a
3
newbie:
Dobra, pomóżcie. mam przekształcić wykres funkcji według takiego wzoru: f(|x|−2) oraz f(|x−2|). Jak to zrobić?
15
karl:
oblicz granice lima
n
a
n
=
3
√
n
3
+4n
2
−n n→
∞
3
ktos1:
potrzebuje pomocy w rozwiazaniu zadania : Wierzchołek funkcji kwadratowej f(x)=2x
2
+ bx + c ma współrzędne W(−3,1) . Wyznacz parametry b
2
Riven:
Funkcja Liniowa kl. I Liceum podręcznik WSiP 2,3,4/168 http://img593.imageshack.us/img593/1204/matmas.jpg
0
daniel:
1+3i
3−4i
1
karl:
oblicz granice lima
(
n) przy n dążącym do nieskończoności karl: mam problem z takim zadaniem lim n→
∞
3√n3+4n2 − n
1
Patiee.:
wyznacz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych przez środek okręgu o równaniu :
0
damian:
gdyby ktoś mógł rozpisać krok po kroku
√
2
−2
0
kdafb123:
Jak to jest z okresem ułamków jak chce go zamienić na nieskracalny ułamek zwykły ? np : 0,4(6)
0
d:
W trapezie równoramiennym przekątne są dwusiecznymi kątów przy dłuzszej podstawie. Wykaż ze a) krótsza podstawa tego trapezu ma taka sama dlugość jak ramię b) kąt ostry przecięcia
0
Kkk.:
poslaniec codziennie przebywa trase w ksztalcie trojkata rownobocznego, ktorego wierzcholki stanowia miejscowosc A, B, C . Z miejscowosci A do miesjcowosci B poslaniec jedzie z
4
Patiee.:
kąt α jest ostry i sinα =
3
11
. wtedy cosα jest równy...
2
sylwia9:
ze zbioru liczb: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 wybieramy kolejno 3 liczby bez zwracania.oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
5
Liveed:
Funkcja Liniowa kl. I Liceum podręcznik WSiP 2,3,4/168
5
gustaw:
oblicz granice funkcji przy x dążącym do π
1
Karolina:
zadanie mojego młodszego braciszka,wstyd ale nie wiem jak to zrobić... pomóżcie
2
Marek:
Jeszce jedno jak można
1
karl:
mam problem z takim zadaniem lim n→
∞
3
√
n3+4n2
− n
4
Marek:
Spodnie po obniżce ceny o 30% kosztują 126 zł. Ile kosztowały spodnie przed obniżką?
0
d:
1
Aguś:
suma długości podstawy trójkąta i wysokości opuszczonej na te podstawę wynosi 30cm.wyznacz długość tej podstawy i wysokość tak aby pole trójkąta było największe.
4
ktos1:
1
wyznacz miejsce zerowe fukncji y=−
x +5
3
1
sandra:
n√2*3n+4*7n MOge ten ciag rozwiazac tak :
n
√
6
n
+28
n
= lim 6+28= lim 34? czy to jest zle zadania?
1
Beata:
Wykaż, że jeżeli n∊N i n nie jest podzielne przez 3 to n
2
+2 jest podzielne przez 3.
3
Magda:
Oblicz 3log
0
,4 2−log
0
,4 3 * log
3
125
0
Magda:
Oblicz 3log
0
,4 2−log
0
,4 3 * log
3
125
1
d:
:::rysunek::: W trapezie podstawy maja długość 7 i 28 a boki 17 i 10. Jaka jest wysokość trapezu?
0
d:
W trapezie równoramiennym przekątne są dwusiecznymi kątów przy dłuzszej podstawie. Wykaż ze a) krótsza podstawa tego trapezu ma taka sama dlugość jak ramię
30
Dziama:
Prosze pomozcie
!:(:(:(:(:( |ctgx|>0
0
xyz:
Obliczyc pochodna funkcji: f(x)= 4x
5
6
x
3
Damian :
Krawędż podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 5cm, oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa jeśli przekątna jego ściany bocznej tworzy
0
broda1:
broda1: a takie zadanie Ix−18I=25 x−18=25∨x−18=−25 x=25+18∨x=18−25 x=43∨x=−7
2
Marek:
Korzystając z wykresu funkcji f, wskaż nierówność prawdziwą
2
dziura:
ile trzeba mieć pkt. zeby zdać mature z polskiego?
2
Daniel:
Dana jest liczba trzycyfrowa x . Jeżeli Jeśli w tej cyfrze skreślimy cyfrę setek to otrzymamy liczbe k. Jeżeli cyfrę dziesiątek to otrzymamy liczbę m, jeżeli skreślimy cyfrę jedności to
0
Ania pomocy:
1
Oblicz granice lim n−>1
+
arctg
1−x
1
MATEUSZ, POMOCY:
rozwiąż równania: sin3x − sinx = 0
3
aga:
Proszę o pomoc
Obliczyć wyznacznik:
4
Max:
FUNKCJA KWADRATOWA
1
Marcepan:
hej
rozwiąż równanie:
0
ulek :
wypisz cztery liczby całkowite nieparzyste, z których najmniejszą jest liczba 2k−7, gdzie k∊C,a mnastępnie;
8
sella:
Wyznacz równania stycznych do okręgu x
2
− 4x + y
2
− 2y − 4 = 0 równoległych do osi OY pomóżcie, jutro próbna matura..
6
aga:
Dla jakich wartości parametru m wielomiany P i Q są podzielne przez ten sam dwumian, gdy P (x)=x
3
−3x
2
−x+3, Q(x)= 2X
3
−6x
2
+2m? Dla obliczonej wartości m rozwiąż nierówność Q(x)>0
0
Damian :
Krawędż podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 5cm, oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa jeśli przekątna jego ściany bocznej tworzy
0
Sierot:
Uprość wyrażenie: (x−2y−
√
3
)
2
+ (3x − y −
√
2
)(x+y+
√
6
)
0
anonim:
y=f(x+2) . Oblicz wartość wyrażenia 4*f(−5)−f(0)
7
broda1:
witam wszystkich mam jedno zadanie do sprawdzenia 3(x−4)
2
−4(x+1)(x−2)=6−x
2
1
Martusia15112:
Na ośmiu torach bieżni należy ustawić w sposób losowy ośmiu zawodników. Na ile sposobów można tego dokonać?
0
Anita4:
promieniotwórczość naturalna, jakie skutki ma / gama beta i alfa drugie sprawdzę to napisze ci teraz mam w piątek geogr i egzamin. jakbyś mógł cos podrzucić w linkach to będę naprawdę
1
Kapitol:
log
3
27
3
√
9
0
Marcin:
Oblicz granicę. tylko do przykładu c) można użyć reguły de L' Hospitala.
0
Martusia15112:
Czterokrotnie losujemy z pudełka kartki oznaczone cyframi. Po wylosowaniu jednej kartki z cyfrą zapisujemy tę cyfrę, a kartkę odkładamy do tego samego pudełka i losujemy ponownie. Losując w
6
ulek :
rozwiąż nierówności(rozwiązanie przedstaw na osi liczbowej) a) |x+2|>3
3
doti:
znajdź asymptotę poziomą w
∞
funkcji f(x)= (−3) * 2
−
x
+ 3
4
Martusia15112:
Abonent zapomniał dwóch ostatnich cyfr numeru telefonu. Oblicz, ile maksymalnie musiał wykonywać prób aby trafić na właściwy numer.
7
doti:
znajdź asymptotę poziomą w −
∞
funkcji f(x)= e
x
+ 3
4
???:
1
1
Oblicz x
6
+
wiedząc że x+
=−4
x
6
x
3
kalafiorowa:
Witam, Czy potrafi ktoś wykonać przekrój bryły wklęsłej?
1
xo:
Fizyka... Pomoc
Olbrzymia trójstopniowa rakieta "Saturn 5" zaprojektowana do wyniesienia człowieka na księżyc
8
doti:
korzystając z twierdzeń o arytmetyce granic funkcji obliczyć:
3
Martusia15112:
Dorota dostała na urodziny 5 słonia do swojej kolekcji. Stwierdziła, że zmieniając codziennie kolejność ustawienia słoni na półce otrzyma tyle różnych możliwości, że każda z nich powtórzy
0
Natalia ;):
Długość łuku. Pole wycinka koła. POMOCY
!
0
Łucja102:
Oblicz objetosc ostroslupa prawodlowego trojkatnego,ktorego wysokosc jest rowna 16 cm i tworzy: a) z krawedzia boczna kat α taki,ze tgα= 0.5
0
glab matmatyczny:
d) f(x)=log2(1−x) e) f(x)=1−log2x f) f(x)=1−log2 * IxI
4
komin_88:
liczba 2
40
* 4
20
jest równa a]4
4
0
0
p:
l x +2 l > l 2x−1 l, l 2x−1 l<l x +2 l, rozwiązałem obie
4
Sierot:
Przedstaw wyrażenia w postaci iloczynu: a) (x−1)
3
+ (y+2)
3
1
Martusia15112:
Na ile różnych napisów można otrzymać przestawiając litery słowa: a) JABŁKO
2
Marek:
Q(x)=4x
3
+12x
2
+17x+12
12
qaz:
Bardzo PROSZĘ O POMOC
1.Oblicz sume 7+9+11+13+....+179
7
ulek :
Oznaczmy zdania; p−Największym miastem Europy jest Warszawa.. q−Stolicą Szwecji jest Sztokholm. zapisz zdanie p⋁q i podaj jego negację(skorzystaj z prawa De Morgana).podaj wartość
1
komin_88:
Liczba 2
20
4
40
1
Martusia15112:
W konkursie bierze udział 10 osób: a) ile jest możliwości obsadzenia pierwszych trzech miejsc?
0
Patysia:
Proszę o pomoc
Zadanie misło dwa podpunkty, pierwszy zrobiłam, ale z drugim nie umiem sobie poradzić..
0
Dziama:
rozwiaz nierownosc: tg(2x−1)≤
√
3
prosze
:(
0
Dziama:
Rozwiąż równania: Prosze pomozcie
|3tg2x|=
√
3
12
Raffis:
Witam, mam dwa zadania, borykam się i nie wiem jak rozwiązać. 1)Pierwiastkami równania x
2
+ bx +2b = 0 są dwie różne liczby: x
1
,x
2
. Stosując wzory
1
paweł89:
Dla jakiej wartości parametru m liczby : m + 2 , 2m – 1 , 20 są kolejnymi wyrazami ciągu
23
Piotrek1100:
Kwadrat ma bok długości 2cm, trójkąt równoboczny ma bok długości 3cm, a sześciokąt foremny−6cm . Dla każdej z tych figur oblicz.
1
rafał:
pomocy pilneeee sylwia9: wszystkie krawędzie ostrosłupa prawidłowego czworokątnego maja długość 6.oblicz pole powierzchni i objętosc tego ostroslupa
11
karolajn:
Znajdz dziedzine i miejsce zerowe
1
emi:
CZY KTOS MI POMOZE JUZ CZEKAM NA 1 ZADANIE 3CI DZIEN PROSZE O POMOC JA SAMA NIE DAM SOBIE RADY
3
skarbus9:
Plantacja rzadkich roślin składa się z 12 grządek o powierzchni 7,5 m kwadratowych każda.Jednym zbiornikiem zraszacza można podlać 24 m kwadratowe obszaru.Ile razy należy napełniać zbiornik,
15
emi:
CZY KTOS MI POMOZE JUZ CZEKAM NA 1 ZADANIE 3CI DZIEN PROSZE O POMOC JA SAMA NIE DAM SOBIE RADY
4
glab matmatyczny:
Wyznacz dziedzine funkcji: a) f(x) = log3 (2x−1)
8
emi:
No niech mi ktos pomoze
:(:((:(:(:(:(
1
glab matmatyczny:
sporzadz wykres funkcji d) f(x)=log2(1−x)
9
skarbus9:
Opakowanie czekolady Toblerone ma kształt graniastosłupa prawidłowego trójkątnego. Jego krawędź podstawy ma długość 5 cm , a wysokość−18cm.Oblicz, ile m kwadratowych kartonu potrzeba na
1
Piotrek1100:
Kwadrat ma bok długości 2cm, trójkąt równoboczny ma bok długości 3cm, a sześciokąt foremny−6cm . Dla każdej z tych figur oblicz.
3
Asia:
Ustal, jaka może być długość trzeciego boku trójkąta, którego dwa boki mają długości:
8
emi:
Rzucamy dwiema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia , ze suma wyrzuconych oczek bedzie parzysta
0
emi:
rzucasz dwoma kostkami prawdopodobienstwo ze suma wyrzuconych oczek jest parzysta wynosi ?
1
dorotencja:
W urnie jest 6 kul białych i 8 czarnych. Losujemy 2 razy po jednej kuli bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyjmiemy co najmniej jeden raz kulę białą.
1
skarbus9:
ile wynosi wartość sprzedanego towaru , jeśli sprzedawca zarobił 800 zł,a jego zarobki stanowiły 5% wartości towaru, który sprzedał?
1
dorotencja:
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a=18 i kącie nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy 60(stopni). wyznacz objętość i pole powierzchni bocznej tego
0
rafał:
ze zbioru liczb: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 wybieramy kolejno 3 liczby bez zwracania.oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
3
dorotencja:
Dana jest funkcja f(x)= 2
X
8
skarbus9:
Dwa drzewa o wysokości 12 m i 18 m rosną w odległości 8 m od siebie . Odległość pomiędzy wierzchołkami tych drzew ile wynosi?
1
Zack24:
POMOCY
zad 1
4
paula:
n
3
− n udowodnij że to wyrażenie dla jest podzielne przez 3, a n= należy do nauralnych.
1
ilak:
π
3π
5π
tg
2
+ tg
2
+ tg
2
12
12
12
jak to zrobic ?
1
edyta:
Macierze te 3 z góry muszę zrobić dwoma metodami
1
pomoc:
Z worka mąki można upiec 72 bochenki chleba o wadze 1 kg każdy.Ile bochenków o wadze 60 dag można upiec z tej samej ilośći mąki?
1
Piotrek1100:
1
gosienka:
:::rysunek::: 1. Znajdź naturalną dziedzinę funkcji f i g:
2
rafał:
rzycamy dwiema symetrycznymi kostkami do gry.oblicz prawdopodobienstwo otrzymania 2 oczek na pierwszej kostce
1
xxx:
2
Jak dzieli się konstrukcyjnie odcinek np.AC w stosunku
prawo talesa
3
2
L.B:
Rozwiąż nierówność (2x−1)²−4(x+2)(x−1)+19>1
3
Anita4:
Do Mateusza. mógłbyś mi cos podrzucić z fizyki jądrowej na referat
1
niunia3367:
metr szescienny asfaltu waż 1,4 tony. do pokrycia asfaltem boiska o wymiarach 20m x40m uzyto 42 tony asfaltu. jaka grubość ma warstwa asfaltu na tym boisku?
6
Krzyś:
oblicz granice gdy x−−>0
2
Tomek...:
Jaką masę posiada księżyc jeżeli ziemia przyciąga go siłą 1,8*10 do 20N. Odległość między nimi wynosi 384 000km=4*10 do 8m. Stała grawitacji G=6,67*10do −11 Nm2/kg2 Mz=6*10 do 24 kh...
3
ulek :
Określ,czy podane wyrażenie jest zdaniem logicznym lub formą zdaniową.Odpowiedz uzasadnij, korzystając z odpowiednich definicji. a)odwrotnością liczby rzeczywistej 5 jest liczba 3. b)
0
gabi:
trzy liczby x,y,z, tworzą ciąg arytmetyczny . Gdyby liczbę y zmniejszy o 1,5 to ciąg byłby geometryczny . Wyznacz te liczby !
0
pablo:
z roztworu,który zawierał 0,05 mola AgNO3 i 0,03 mola Pb(NO3)2,strącono osad chlorków za pomocą CaCl2.Oblicz stechiometryczną liczbę moli CaCl2,niezbędną do wytrącenia osadu.
4
Michal:
Znaleźć równania dwusiecznych kątów wyznaczonych przez proste o równaniach 3x+4y−2=0 4x−3y+5=0
9
pablo:
z roztworu,który zawierał 0,05 mola AgNO3 i 0,03 mola Pb(NO3)2,strącono osad chlorków za pomocą CaCl2.Oblicz stechiometryczną liczbę moli CaCl2,niezbędną do wytrącenia osadu.
4
Michal:
n(n+1)
Uzasadnij że n prostych może podzielić płaszczyznę na maksymalnie
+1 obszarów
2