:)
M4ciek: Kombinatoryka

1. Z cyfr 3,4,5,6,7 tworzymy liczbe 5 cyfrowa. Ile jest mozliwosci ulozenia takich par jesli:
a)cyfry w liczbie wystepuja w sposob dowolny
b)cyfry 3 i 4 stoja obok siebie
c)cyfry 3 i 4 stoja kolo siebie w kolejnosci wzrastania
Czy to bedzie tak

a) 5! = 120
b) 3!*4*2 = 48
c) 3!*4 = 4! = 24
2. Pociag zatrzymuje sie na 10 stacjach.Do pociagu wsiadlo 5 pasazerow.Na ile sposobow moga
wysiasc z pociagu jesli:
a)kazdy z nich wysiada na dowolnej stacji
b)kazdy z nich wysiada na innej stacji
b) 10
5
a) Nie wiem

3.Rzucamy 6 razy moneta.Ile jest zdarzen elementarnych w ktorych:
a)orzel wystapi dokladnie raz
b)orzel wystapi co najmniej raz
c)orzel nie wystapi wcale
a) Rozumiem ,ze orzel moze pojawiac sie w 1 rzucie na 6 rzutow tak?
b) nie wiem
c) nie wiem
Prosze o pomoc bo nie lapie tego
23 lis 21:12
Kejti: jak masz odpowiedzi to mogę pomóc
23 lis 21:13
M4ciek: Nie mam Kejti

Niestety bo tak to bym kombinowal do wyniku
23 lis 21:14
Kejti: no to kiepsko.. mam palec przypalony, a to dużo pisania..
23 lis 21:16
M4ciek: Palec przypalony
23 lis 21:17
M4ciek: To moze ktos inny
23 lis 21:17
Kejti: a rzeźbiłam.. i palnikiem po palcu przeleciałam... mam talent
23 lis 21:18
think: na mnie nie licz, nie lubię prawdopodobieństwa

bo zawsze coś przeoczę a tutaj nie da się
wszystkiego sprawdzić empirycznie bo liczby są za duże...
23 lis 21:19
M4ciek: A no tak − plastyk

Naprawde tak duzo pisania
23 lis 21:19
M4ciek: Ja dopiero zaczynam , ale juz widze ,ze nie bedzie to zbyt latwe dla mnie
23 lis 21:20
Grześ: Zadanie 1. jest na 100% dobrze, dalej patrzę
23 lis 21:24
Mateusz: Zad 1) jest ok reszte zaraz sie sprawdzi
23 lis 21:25
Mateusz: Albo niech
Grześ juz sprawdzi

pierwszy był
23 lis 21:26
Grześ: Zad 3 podpunkt b) jest tylko jedno zdarzenie przeciwne, czyli RRRRRR
c) zdarzenie przeciwne z b) jest odpowiedzią
a) miałeś wyznaczyć ilośc zdarzeń a nie prawdopodobieństwo
23 lis 21:26
Grześ: Co do Zadanie 2. to nie mam pomysłu żadnego jak to rozpatrzyć, może ktoś wpadnie na rozwiązanie

23 lis 21:27
think: co do 3 to pytali ile jest takich zdarzeń elementarnych... a nie ile wynosi prawdopodobieństwo
wypadnięcia jednego orła, do tego możesz narysować drzewko

aczkolwiek pewnie mnie tu zaraz
potępią, bo to nie jest najlepsza metoda.
23 lis 21:28
a: 2.
a) wysiada na dowolnej stacji
Jeśli ponumerujemy stacje utworzą nam zbiór Z1 = { I, II, III, ..., X}
Do każdego pasażera przyporządkujemy stację i powstaną nam ciągi 5− wyrazowe:
(I , II, III, IV, V)
(I, I ,I, I, I)
(I, II , II, I , V)
Wyrazy moga się powtarzać czyli stosujemy wzór na wariację z powtórzeniami
b) wariacja bez powtórzeń
23 lis 21:29
M4ciek:
a) 5
10 = ....
| | 10! | | 10! | |
b) V = |
| = |
| = 5*6*7*8*9*10 = ... |
| | (10−5)! | | 5! | |
23 lis 21:42
M4ciek: a) 510
23 lis 21:42
M4ciek:
Tak to ma byc
a
23 lis 21:43
M4ciek: Podbijam
23 lis 21:52
a: a)
Wariacja 5−elementowa ze zbioru 10 elementowego
W510 = 105
b) 6 * 7 * 8 * 9 * 10 (5! się skraca)
23 lis 21:53