Funkcja kwadratowa z parametrem
Raffis: Witam, mam dwa zadania, borykam się i nie wiem jak rozwiązać.
1)Pierwiastkami równania x2 + bx +2b = 0 są dwie różne liczby: x1,x2. Stosując wzory
Viete'a zbadaj, czy istnieje taka wartość parametru b, dla której wyrażenie
x12x2 + x1x22 + 3x1x2 osiąga wartość równą 4.
Odp. Nie istnieje.
2)Dla jakich wartości parametru m równanie x2 −2(m−1)x + 2m + 1 = 0 ma dwa pierwiastki
rzeczywiste różnych znaków?
Odp. m∊(−∞,−12)
23 lis 15:53
nikka: Zad.2
1. a≠0 spełniony bo a=1
2. Δ > 0
3. x1*x2 < 0
23 lis 15:55
nikka: Wzory Viete'a :
f(x) = ax
2 + bx + c
23 lis 15:59
Tragos: 2) równanie ma dwa pierwiastki, gdy:
1. a > 0 ⇔ 1 > 0 ⇒ m ∊ R
2. Δ > 0 ⇔
Δ = [−2(m−1)]
2 − 4(2m+1) = (−2m+2)
2 − 8m − 4 = 4m
2 − 8m + 4 − 8m − 4 = 4m
2 − 16m
4m
2 − 16m > 0
4m(m − 4) > 0
m ∊ (−
∞, 0) ∪ (4, +
∞)
3. x
1*x
2 < 0
2m + 1 < 0
2m < −1
m < −
12
Uwzględniając 1 ⋀ 2 ⋀ 3 otrzymujemy:
m ∊ (−
∞, −
12)
czyli dobrze
23 lis 16:00
Raffis: No ja zacząłem rozwiązywać na założeniach które podał nikka i się zatrzymałem przy 4m
2−16m>0
Zacząłem to deltą rozwiązywać i mi wyszlo −4 i 0, a Tobie 4 i 0, a powinno chyba wyjść tak
samo. Ps. Twoją metodą jest oczywiście szybciej ale zapomniałem o tym
23 lis 16:10
Raffis: Aha okej, machnąłem się. Wyszło tak samo
23 lis 16:16
Tragos: w zad. 1
wychodzi b ∊ ∅, ponieważ
1. a ≠ 0 ⇒b ∊ R
2. Δ > 0
x2 +bx + 2b = 0
b2 − 8b > 0
b(b−8) > 0
b ∊ (−∞, 0) ∪ b (8, +∞)
3. x12x2 + x1x22 + 3x1x2 = 4
x1x2 (x1+x2) + 3x1x2 − 4 = 0
x1x2 (x1+x2+3) − 4 = 0
2b[−b + 3] − 4 = 0
−2b2 + 6b − 4 = 0 (:2)
b2 − 3b + 2 = 0
b = 2 ⋁ b = 1
Uwzględniając 1 ⋀ 2 ⋀ 3
otrzymujemy b ∊ ∅
23 lis 16:17
Raffis: Mam drugie podobne zadanie, próbowałem zrobić samemu przekształcając:
(x1+3x2)(x2+3x1)=16
wyszło mi:
x1x2+3x12+3x22+9x1x2=16
10x1x2+3(x1+x2)2−2x1x2
Tylko następnie podstawiając pod x1 i x2 z równania x2−(b+1)x + b = 0 wyszło mi:
10b + 3 [−(b+1)]2−2b−16=0
3b2+8b−13=0
delta mi wyszła ujemna i gdzieś chyba bubla walnąłem.
Prawidłowa odpowiedź (pytanie takie jak w 1. poście) to: b=−413
23 lis 17:42
Raffis: Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy dobrze wybrałem założenia przy poszczególnych zadaniach:
a)Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rzeczywiste pierwiastki dodanie?
1.a≠0
2.Δ>0
3. x1x2>0
b) Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste jednakowych
znaków?
Wydaję mi się, że będą tutaj dwa różne rozwiązania, czyli
a)1.a≠0
2.Δ>0
3.x1x2<0
b)1.a≠0
2.Δ>0
3.x1x2>0
Odp to będzie a ∪ b
c) Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste ujemne?
1.a≠0
2.Δ>0
3.x1x2<0
23 lis 17:55
Raffis: Pomógłby ktos?
23 lis 20:50
a: Do a) dopisz
x1 + x2 > 0
Do c) analogicznie
x1 + x2 < 0
23 lis 21:10
a:
Jeszcze do c)
x1x2 > 0
(iloczyn dwóch liczb ujemnych daje liczbę dodatnią)
23 lis 21:11
Raffis: Dzieki wielkie
23 lis 21:30