matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Marcin:
Wiadomo, że liczby p i q są dodatnie i q<6 oraz p+2q=4. Wykaż, że log
√
2
8+p/6−q=2
23 lis 19:12
Załamana:(:
23 lis 20:00
nikka:
jak wygląda ułamek?
p
p
czy
6
6−q
23 lis 20:06
Marcin:
8+p
=2
6−q
23 lis 20:25
nikka:
8+p
8+4−2q
12−2q
log
√
2
= log
√
2
= log
√
2
=
6−q
6−q
6−q
2(6−q)
log
2
2
= log
√
2
= log
√
2
2=
=
6−q
log
2
√
2
1
1
=
=
= 2
log
2
2
1
2
1
2
23 lis 20:33