ćwiczenie na objętość graniastosłupa - !!
Pati: 1.
a) podstawa graniastosłupa prostego jest trapez o bokach długości: 4cm, 4 cm, 4cm, 8cm. Oblicz
objętość tego graniastosłupa, jeśli jego wysokość jest równa 7
b)Podstawy trapezu prostokatnego maja długości 3cm i (3 + 4√3) cm, a jego kat ostry ma miarę
30 stopni. Oblicz objętość graniastosłupa prostego o wysokości 9cm, którego podstawa jest ten
trapez.
23 lis 22:04
df: fd
19 wrz 21:43
dero2005:

a)
h =
√42 − x2 =
√16−4 =
√12 = 2
√3
| | 8+4 | |
Pp = |
| *h = 6*2√3 = 12√3
|
| | 2 | |
V = P
p*7 = 7*12
√3 = 84
√3 cm
3
19 wrz 22:01
dero2005:

b)
x = 3+4
√3 − 3 = 4
√3
| | x*√3 | | 4√3*√3 | |
h = |
| = |
| = 4
|
| | 3 | | 3 | |
| | 3+4√3+3 | |
Pp = |
| *h = 12 + 8√3
|
| | 2 | |
V = P
p*9 = 108+72
√3 cm
3
19 wrz 22:11