W(x)= 4x / x2−9 − x+1 / x+3. Przedstaw w najprostszej postaci.
Iza: | | 4 x | | x + 1 | |
W(x)= |
| − |
| . Przedstaw w najprostszej postaci. |
| | x2 − 9 | | x + 3 | |
23 lis 21:32
Grześ:
w pierwszym ułamku zastosuj wzór: a2−b2=(a−b)(a+b)
Sprowadź ułamki do wspólnego mianownika , zobaczymy co dalej
23 lis 21:33
Iza: | | 4x | | (x+1)(x−3) | |
W(x)= |
| − |
| |
| | x2−9 | | x2−9 | |
... i co dalej? (;
23 lis 21:38
Tragos: | 4x − (x2−3x+x−3) | |
| = ... |
| (x − 3)(x + 3) | |
23 lis 21:44
Iza: Ok, już rozwiązałam. Dziękuję.
23 lis 21:51