Po dwukrotnej obniżce ceny towaru, za każdym razem o ten sam procent, jego cena
Agulaa: Po dwukrotnej obniżce ceny towaru, za każdym razem o ten sam procent, jego cena końcowa stanowi
64%ceny pierwotnej, o jaki procent dokonywano każdorazowo obniżki ceny towaru?
23 lis 22:25
Godzio:
p% * p% * x = 64%x
p
2 =6400
p = 80
cenę obniżono dwukrotnie o 20%
23 lis 22:27
Agulaa: A mógłbyś mi wytłumaczyć z kąd sie to wzięło.?
23 lis 22:30
Godzio: Tak, zrobię to na przykładzie
23 lis 22:31
Godzio:
Cena butów to 200 zł, ich cenę obniżono o 20% czyli nowa cena stanowi 80% starej :
80% * 200 = 0,8 * 200
Jeśli ponownie obniży się ich cena, ponownie o 20% to znów nowa cena to 80% starej
80% * 0,8 * 200 = 0,8 * 0,8 * 200
Analogicznie jak masz cenę bluzy 70 zł i obniżono ją najpierw o 10% a potem o 5% to jej nowa
cena to:
0,95 * 0,9 * 70
Teraz rozumiesz ?
23 lis 22:34
Agulaa:
Tak. ale skąd wiesz ze cene obniżono dwukrotnie o 20 %

jeżeli p wyszło 80 to skąd się wzięło to 20 %
23 lis 22:47
23 lis 22:50
Agulaa: dziękuje
23 lis 23:08
i:
24 lis 08:20
daras: @
η bardzo pouczający ten link, zwłaszcza wstawki grecko−antyczne
24 lis 12:48