nierówności kwadratowe
maths: Dla jakich wartości parametru m wartość funkcji f(x)=(2m+1)x2+(m−1)x+3m są dla każdego x∊R
mniejsze od odpowiednich wartości funkcji g(x)=(2−3m)x−2 ?
23 lis 21:03
Grześ:
(2m+1)x
2+(m−1)x+3m<(2−3m)x−2
(2m+1)x
2+(4m−3)x+3m+2<0
dla x∊R to wyrażenie jest zawsze ujemne, gdy:
a<0 oraz y
w<0
Jeszcze jakiś przypadek

Godzio, to jest dobrze
23 lis 21:06
maths: powinno wyjść m∊(−∞,−4/5)
23 lis 21:11
Grześ: więć sprawdźmy czy moje przypuszczenia są trafne:
y
w<0
a<0
| −(4m−3)2+4*(3m+2)(2m+1) | |
| <0 |
| 4*(2m+1) | |
| −16m2+24m−9+24m2+28m+8 | |
| <0 |
| 4(2m+1) | |
23 lis 21:18
Grześ: nie wiem czy dobrze licze, najlepiej sam spróbuj

23 lis 21:18
maths: coś mi nie wychodzi ..
23 lis 21:25
Godzio:
(2m + 1)x2 + (m − 1)x + 3m < (2 − 3m)x − 2
(2m + 1)x2 + (m − 1)x + 3m − (2 − 3m)x + 2 < 0
(2m + 1)x2 + (m − 1 − 2 + 3m)x + 3m + 2 < 0
(2m + 1)x2 + (4m − 3)x + 3m + 2 < 0
Nierówność jest spełniona zawsze gdy:
a < 0 i Δ < 0 −− część wspólna z tych warunków i masz odp
23 lis 21:29
Grześ: czyli jednak wystarczyło wziąśc pod uwagę tylko Δ<0, nie byłem tego pewny

23 lis 21:30
Godzio:
i oczywiście sprawdzić warunek a = 0, co prawda nic z niego nie wyjdzie ale sprawdzić wypada
23 lis 21:32
maths: Dzięki
23 lis 21:34