rozwiąż nierównośc
gruszka: witam,mogł by ktos zamieścic rozwiązanie krok po kroku?kompletnie nie wiem jak sie mam do tego
zabrac...
rozwiąż nierównośc
3√x2+2x−7≤x−1
23 lis 22:41
stud: 1. podnieść do sześcianu obie strony (po prawej masz wzór skróconego mnożenia (a−b)3
napisz jak robisz ten podpunkt i zaraz pomogę Ci dalej
23 lis 22:44
gruszka: wiec wygląda to tak x2+2x−7≤x3−3x2+3x−1 ?
23 lis 22:50
gruszka: i co z tym dalej? przenoszę na jedną stronę a później?
23 lis 23:01
gruszka: ponawiam pytanie ,
23 lis 23:21
Eta:
x3 −4x2 +x +6 ≥0
W(−1)= ......................... =0
W( 2) =....................... =0
W(3) =............................ =0
zatem pierwiastkami wielomianu są x= −1 v x= 2 v x= 3
zatem nierówność jest:
( x+1)(x−2)(x−3) ≥0
narysuj "falę" ............ i podaj rozwiązania .....
23 lis 23:29
gruszka: skad wiadomo że
W(−1)= ......................... =0
W( 2) =....................... =0
W(3) =............................ =0
nie rozumiem skąd sie to wzięło
23 lis 23:36
Eta:
Kandydatów na pierwiastki wymierne szukamy wśód podzielników wyrazu wolnego 6
czyli: −1,1,−2,2,−3,3,−6,6
W(−1)= (−1)
3 −4(−1)
2 −1 +6= −1 −4 −1 +6=0
zatem x= −1 jest pierwiastkiem
W(1) = 1
3 −4*1 +1 +6 = 4 ≠0 zatem x= 1 −−− nie jest pierwiastkiem tego wielomianu
itd...........
stąd otrzymasz , to co podałam w poprzednim poście
P.S. Powtórz materiał dotyczący wielomianów i jego pierwiastków .
24 lis 00:41