zespolone
studia: | | z−5 | |
wyznaczyć na płaszczyźnie: I |
| I=1 z∊ℂ |
| | z−1 | |
1. proszę o wskazówki
| | x+iy−5 | |
2. czy jeśli zapiszę z=x+iy i podstawię I |
| I to mogę traktować że w liczniku mam |
| | x+iy−1 | |
jedną liczbę zespoloną gdzie re(x+iy−5)=x−5 im(x+iy−5)=y, w mianowniku na tej samej zasadzie i
| | z1 | |
skorzystać ze wzoru dzielenia |
| ? |
| | z2 | |
23 lis 21:54
studia: proszę o pomoc
23 lis 22:26
Jack:
Spróbuj z tego skorzystać:
dla z≠1 mamy:
|z−5|=|z−1|
A więc jest zbiór punktów których odległość do punktu z1=5 i do punktu z2=1 jest taka sama.
23 lis 22:31
studia: ok, a jak chodzi o pytanie 2 to umie mi ktoś odpowiedzieć? osobiście coś mi się wydaje że tak
nie jest jak napisałam... no ale chce wiedzieć.
23 lis 22:38
studia: ponawiam pytanie
23 lis 22:41