.
1234: Ludzie pomóżcie, bo mi się coś nie zgadza z odpowiedzią w zbiorach do zadania

a)wykonaj potegowanie
(
√6p+
√15q)
2= 6p
2 +2*
√6p *
√15q +15q
2=
6p
2√180pq+15q
2=6p
2+
√36*5pq+15q
2=6p
2+6
√5pq+15q
2
wg zbioru w odpowiedziach jest ze 6p
2+ 6
√10 +
√15pq
2 jest rozwiązaniem zadania coś
zrobiłem źle? Dlaczego?
23 lis 22:08
Eta:
√6= √3*√2
√15= √3*√5
( √3*√2*p √3*√5*q)2= (√3)2*( √2*p+√5*q)2=3( 2p2 +2√10pq+5q2)=
= ........ dokończ
23 lis 22:16
M4ciek:
Ile to jest 2*
√6*
√15 =
√180 czy 180
23 lis 22:16
M4ciek: A nie sorki

ma byc 2
√90
23 lis 22:17
M4ciek: To po tej maturze dzisiaj
23 lis 22:17
1234: Aha dzięki wielkie

To proste ale o tym nie pomyślałem.
23 lis 22:22