granica
Gosia:
1 obliczyć granicę
an = log (n2+1)−2logn
2 zbadać czy zbieżny czy rozbieżny
an = sin( n π2 )
23 lis 20:33
Grześ:
| | n2+1 | | 1 | |
log(n2+1)−2logn=log( |
| =log(1+ |
| ) |
| | n2 | | n2 | |
23 lis 20:36
Gosia: mogłabym jeszcze prosić, żebyś napisał w jaki sposób przekształciłeś 2logn ?
23 lis 20:45
Gosia: ok, juz wiem
23 lis 20:46
Grześ: 2logn=logn
2
wzorki na logarytmy znamy czy nie, hmm
23 lis 20:46
Gosia: Dziękuję bardzo

a
n = sin ( n
π2 )
jakieś pomysły?
23 lis 21:01
Jack:
podstaw sobie pare n i zobacz ja się zachowuje ciąg.
23 lis 21:06
Gosia: mi wyszło coś takiego
lim
1 + ln nn = lim
1n +
lnnn = 0+
enn =

23 lis 21:24
Jack:
miałem na myśli ten przykład z sinusem

Przykład pierwszy zrobił już
Grześ.
23 lis 21:29
Gosia: kurcze, robię kolejne przykłady i mi się pomyliło..
nie wiesz co wychodzi z enn
23 lis 21:31