Pilne bo nie wychodzi
Ktoś wdzięczny za sprawdzenie: Pilne

Może mi ktoś powiedzieć dlaczego wychodzi mi 33,50 skoro ma wyjść 38.50

Błagam, bo
nie wiem gdzie gubię te 5 złoty

Rozwiązywałam to chyba z 10 razy i już mam dość!
−pierwsza godzina− 7 zł
−każda następna−4 zł
−dzieci, młodzież szkolna, studenci− 25% zniżki
Rodzina państwa rybaków składa się z czterech osób, z których dwie uprawnione są do zniżek. Ile
złotych zapłacą Rybakowie za wypożyczenie nart na dwie godziny?
23 lis 18:50
AS:
2*11 + 2*11*1/4 = 27.5 zł
23 lis 18:54
marzena: dorośli 22zł za dwie godz.
dzieci 16.5zł za dwie godziny
25%z 22zł wynosi 5.5 zł.
22−5.5= 16.5zł.

23 lis 18:56
Ktoś wdzięczny za sprawdzenie: Nie może tak być bo ma wyjść 38.50 ale dziękuje za fatygę
23 lis 18:57
marzena: a ile wg ciebie jest 22+16.5
23 lis 18:59
Ktoś wdzięczny za sprawdzenie: Aha czyli w ten sposób. Czyli jak mam to teraz zapisać. Po prostu doliczyć do tych 33.50 to 5
złotych

Aha zrozumiałam swój błąd po prostu liczyłam 25% z 7 złotych a nie z 22. Teraz
spróbuję to zrobić jeszcze raz.
23 lis 18:59
AS: Korekta
2*11 + 2*11*3/4 = 38.5 zł
23 lis 18:59
Ktoś wdzięczny za sprawdzenie: Marzenko dzięki za rozwiązanie zadania ta odpowiedź że źle nie była do Ciebie.
23 lis 19:00
Ktoś wdzięczny za sprawdzenie: he he no teraz zrozumiałam co robiłam źle. Po prostu cały czas myślałam że te 25% to mają być z
7 złotych. A skąd się wam wzięło to 22? Z tego, że policzyliście że za dwie dorosłe osoby
będzie 2*(4+7) tak?
23 lis 19:02
Ktoś wdzięczny za sprawdzenie: Jejciu wielkie dzięki za pomoc bo męczyłabym się jeszcze długi czas nim bym na to wpadła
23 lis 19:03
marzena: tak

Dwoje dorosłych i dwoje dzieci

As ci to ładnie rozpisał po matematycznemu


3/4 to jest 75% bo tyle zapłacili za bilety po zniżce

23 lis 19:05
Ktoś wdzięczny za sprawdzenie: W zasadzie to nie mi tylko braciszkowi

A ja jestem taki sam "orzeł" z matmy jak on

A
mogłabyś mi jeszcze powiedzieć jak liczba mężczyzn stanowi 1 i 3/5 kobiet a widzów było 26 000
to ilu mężczyzn obejrzało zawody. Na tym też się gdzieś kopałam bo wychodziło mi jakieś 1685
czy coś takiego a ma wyjść 16 000. Powiedz mi tylko jak to zacząć ja sobie już to policzę
23 lis 19:12
Ktoś wdzięczny za sprawdzenie: Mimo wszystko bardzo wam dziękuję
23 lis 19:19
marzena: Napisz jeszcze raz treść bo nie kumam

23 lis 19:20
Ktoś wdzięczny za sprawdzenie: Zawody Pucharu Świata w skokach narciarskich obejrzało na żywo 26 000 osób. Liczba mężczyzn
stanowiła 1 3/5 liczby kobiet. Ilu mężczyzn obejrzało zawody.
Więc ja to zrobiłam tak
x−liczba kobiet
1 3/5x to liczba mężczyzn
i zrobiłam to tak
x+ 1 3/5x= 26 000
x+ 8/5 x= 26 000/*5
x+8x= 130 000
9x= 130000 i tu mi wyszły cuda
23 lis 19:24
marzena: spróbuj bez x w 1 i 3/5 bo to wiesz a nie wiesz tylko liczby kobiet

23 lis 19:33
marzena: czyli 1 i 3/5 x= 26 000 i teraz to wylicz powinno wyjść 16250

23 lis 19:34
Ktoś wdzięczny za sprawdzenie: Aha ok momencik
x+ 1 3/5 = 26 000/*5
x+8= 13 0000/−8
x=129992 i to jest liczba kobiet a co dalej?
23 lis 19:36
Ktoś wdzięczny za sprawdzenie: Aha kurcze jak ja wszystko mieszam przecież mi coś takiego za 1 razem wyszło i myślałam że jest
źle. To zadanie też już liczę któryś tam raz z kolei.
23 lis 19:37
Ktoś wdzięczny za sprawdzenie: I co dalej mam z tym wynikiem zrobić? To wyszła liczba mężczyzn. Teraz trzeba odjąć ten 16250
od 26 000?
23 lis 19:39
Ktoś wdzięczny za sprawdzenie: Ja normalnie wszystko mieszam więc przepraszam. Brat mnie prosił żebym mu to wytłumaczyła, ale
żeby mu to wytłumaczyć najpierw sama muszę to wiedzieć, ale że jestem "orzeł" z matmy no to
wszystko mieszam.
23 lis 19:43
AS: kardynalny błąd w miejscu
5*x + 8*x = 26000*5
13*x = 26000*5 |:13
x = 2000*5 = 10000
23 lis 20:07