Zatrzymałam się w połowie.
Magda: | | x3−5x2+6x | |
W(x)= |
| |
| | x3−3x2−4x+12 | |
| | x3−5x2+6x | |
Doszłam do momentu W(x)= |
| |
| | (x−3)(x−2)(x+2) | |
ale trzeba doprowadzić to do ułamka nieskracalnego... i zawisłam.
23 lis 22:48
Grześ: Licznik zamień ze wzoru na postać iloczynową:
a(x−x
1)(x−x
2) chyba znasz
23 lis 22:49
Magda: Znać, znam, ale nie wiem jak go zastosować tutaj, jeśli jeszcze jest z przodu x3.
23 lis 22:52
Grześ: aha, to pomogę

x(x
2−5x+6) a teraz

23 lis 22:53
Magda: Tak myślałam, ale wydawało mi się to zbyt proste. xD
Da się to jeszcze skrócić?
23 lis 22:55
Godzio:
| | x | | 2 | |
powinnaś dojść do postaci: |
| = 1 − |
| |
| | x + 2 | | x + 2 | |
23 lis 22:56
Grześ: właśnie z postaci iloczynowej,

23 lis 22:57
Magda: Trzeba chyba deltę policzyć, żeby wyszło tak jak trzeba, prawda?
23 lis 22:59
Grześ: tak tak
23 lis 22:59
Magda: A to już wiem − dziękuję.
23 lis 23:00