Niestety nie umiem poradzić sobie z tym zadaniem.
Gosia: Wykresy funkcji f(x)=(1/3)x+3 −1 oraz g(x)=log1/2(19+x)+p mają to samo miejsce zerowe.
Oblicz wspólne miejsce zerowe obu funkcji oraz wartość parametru p.
23 lis 19:10
Załamana:(:
23 lis 19:24
Gosia:
23 lis 20:01
Gosia:
24 lis 09:26
stanislaw:
f(x)= 13x+3 −1
13x+3 −1 = 0
13x+3 = 1
13x+3 = 130
x+3 = 0
x = −3 miejsce zerowe
24 lis 09:46
Gosia: to w przypadku parametru za x = −3 a za g(x) =0?
i wyliczam p?
24 lis 09:55
nikka: tak
24 lis 10:18
nikka: g(−3) = 0
24 lis 10:19