Rówania kwadratowe
maths: Proszę o pomoc mianowicie pani zadała nam lecz nie wytłumaczyła nic i muszę nauczyć się tego w
sam . Więc zwracam się do was o rozwiązanie tego równania
(|x|−1)(|x+1)=3
23 lis 20:36
Grześ: a w drugim nawiasie jaka jest ta wartość bezwzględna

Popraw dla pewności
23 lis 20:39
maths: przepraszam (|x|−1)(|x|+1)=3
23 lis 20:41
Grześ: wzór skróconego mnożenia znasz

(a−b)(a+b)=....... podaj końcówkę
23 lis 20:42
maths: a
2−b
2 ?
23 lis 20:43
Grześ: tak

zastosuj go tu, pisz dalej tok rozwiązania
23 lis 20:44
maths: Dzięki wielkie

wyszło tak jak powinno wyjść
23 lis 20:46
Grześ: to ciesze się, zapewne wyniki to x=2 i x=−2, hmm
23 lis 20:47
maths: Dokładnie
23 lis 20:48