W pewnym Liceum 40% uczniów stanowią dziewczęta. 5% dziewcząt tej szkoły uczestn
Agulaa: W pewnym Liceum 40% uczniów stanowią dziewczęta. 5% dziewcząt tej szkoły uczestniczy w
zajęciach koła brydżowego. Ilu jest uczniów w tej szkole, skoro w zajęciach koła brydżowego
bierze udział 12 dziewcząt?
23 lis 22:40
stud: u− liczba uczniów
2/5u−ilość dziewcząt
5/100*2/5u=12
0,02u=12
u=600
odp. 600 uczniów
23 lis 22:43
Eta:
n −−− ilość uczniów w tej szkole , n€N+
d −−ilość dziewczyn
5%= 0,05
40%= 0,4
0,5*0,4*d= 12 to d=...........
to: n −−−− 100%
d −−− 40%
n= ..........
23 lis 22:47