.
Max: FUNKCJA KWADRATOWA
1.Sporządź wykres funkcji danej wzorem f(x)=x²−x−6
2.Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f(x)−3x²−6x+2
3.Zbiorem wartości funkcji y=x²−6x+11 jest:
A (−∞,2>
B (−∞,3>
C <3,∞)
D <2,∞)
4.Rozwiąż nierówność−2x²+5x−2≥0
5.Wykresem funkcji f(x)=x²+Bx+c jest parabola o wierzchołku W(2,4). Wyznacz współczyniki b i c.
23 lis 17:30
wx99:

1. Liczysz delte: Δ= 1+24=25 (delta >0 => dwa pierwiastki) ;
√Δ=5
x1:
−b+√Δ2a=
1+52=3
x2:
1−52= −2
Pięknie,ale to pięknie rysujesz wykres takiej funkcji. Pamiętaj że przy współczynniku a>0
ramionka w górę.
2.Liczysz delte, i rysujesz sobie wykres tak jak w zad.1 z tym że patrząć na wykres, zauważ
gdzie jest funkcja rosnąca a gdzie jest malejąca.
3. D) Szukasz wierzchołka danej paraboli, czyli: p=
−b2a=3 = x(pierwsza współrzędna
wierzchołka; q=
−Δ4a=2 = y(druga współrzędna; czyli w punkcie P=(3,2) znajduje się
wierzchołek. Jak wiesz zbiór wartości y to po prostu druga współrzędna punktu czyli 2. Co nam
daje przedział od 2 do +
∞
4. −2x
2 +5x −2≥0
Δ=9 −>
√Δ=3
x1=
12 ; x2=2
Rysujesz wykres :
23 lis 18:26
Max: Dziękuje bardzo
23 lis 18:39
wx99:

w punktach zamalowujesz kropy i na koniec piszesz
x∊(−
∞;
12> u <2; +
∞)
5. Wykorzystujesz podane wyżej wzory na p i q punkty wierzchołka. podstawiasz za x dwa, a pod y
cztery co Ci daje coś takiego:
p=
−b2a
2=
−b2
b=−4
q=
−Δ4a
4={−Δ}{4} (dzielisz stronami przez −1)
Δ=−16
masz wyliczone b i deltę, aby obliczyc podstawiasz:
Δ=b
2 −4ac
−16=(−4)
2 −4c
−16=16 − 4c
4c=32/4
c=8
dla estetyki:
f(x)=x
2−4x +8
23 lis 18:42
wx99: W zadaniu 4 oczywiście chodzi o wartości mniejsze bądź równe 0, źle spojrzałem na znak , w
takim wypadku będzie to: (góre zamalowywujesz)
x∊<12;2>
23 lis 22:27