..................
skarbus9: ile wynosi wartość sprzedanego towaru , jeśli sprzedawca zarobił 800 zł,a jego zarobki
stanowiły 5% wartości towaru, który sprzedał?
23 lis 15:07
dero2005:
8005%*100 = 16000 zł
23 lis 20:45
Nadziana 001: Do naczynia o objętości V= 0,75 l wlano 0,45 l wody. Jaki procent objętości tego naczynia
stanowi objętość wody?
26 lis 17:27
pigor: ...lub np. tak : niech
w=? − szukana wartość towaru , to
z warunków zadania :
5%*w=800 ⇔ 5w= 800*100 ⇔ w= 160*100 ⇒
w=16 000 zł
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
niech
x%= ? − szukany procent, to
x%*0,75= 0,45 /* 100*100 ⇔ 75x=45*100 / : 3*25 ⇔
⇔ x=60 , czyli x%=
60% − szukany procent . ...
26 lis 17:48