pochodna
UCZENNICA: Oblicz pochodna funkcji :
√x , √x3
23 lis 23:56
UCZENNICA: PROSZE!
o POMOC!
24 lis 00:05
24 lis 00:06
Basia:
wzór na pochodną √x masz obowiązek znać
a jak nie znasz to poszukaj
√x3 = (x3)12 = x32
wzór na pochodną: (xα )' = α*xα−1
24 lis 00:07
karl: sory to 2 to 13√x2
24 lis 00:08
Basia:
też nie, możesz to liczyć jak pochodną funkcji złożonej, ale wtedy
u(x) = x
3
f(u) =
√u
| | 1 | | 1 | |
f'(x)=f'(u}=(√u)'*(u(x))' = |
| *(x3)' = |
| *3x2 |
| | 2√u | | 2√x3 | |
teraz sobie dokończ
24 lis 00:12
UCZENNICA: 1/√X
24 lis 00:15
UCZENNICA: a to jak ?
24 lis 00:16
UCZENNICA: 2/√x4 a x zamiast 2 w indeksie ma 3!
24 lis 00:17
Jack:
zapisz jako x−1/2 i z powyższego wzoru podanego na początku przez Basię.
24 lis 00:17
kwiat.: niewiem jak Ci pomoc.
24 lis 00:17
uczennica: niewiem.
jak to zrobic ...
24 lis 00:18
24 lis 00:22
uczennica: dlaczego?
24 lis 00:23
karl: nie sory to jest zle z późna godzina
24 lis 00:23
uczennica: a kiedy mi to wytlumaczysz?
24 lis 00:26
karl: | 1 | |
| =x−1 następnie −1 przesuwasz przed x a w indeksie odejmujesz 1od −1 co daje −2 |
| x | |
wychodzi
24 lis 00:40
uczennica: dzieki.
umowimy sie na kawe? ?
24 lis 01:03
Karl: a z skąd jesteś i ile lat

24 lis 13:33