ratunku!
Patiee.: wyznacz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych przez środek okręgu
o równaniu :
x2 + y2 − 2x + 4y − 5 = 0
23 lis 18:37
wx99: Postać ogólna jaką podałaś pozwala nam wyliczyć a i b(środek okręgu). Przypomnę że twoje A = −2
a B = 4
A=−2a ; B=−2b
Podstawiając dostajemy:
−2 = −2a/(−2)
a=1
4=−2b(−2)
b=−2
Środek okręgu: S=(1;−2)
Skoro ma przechodzić także przez środek układu współrzędnych to masz równanie prostej
przechodzącej przez dwa punkty punkt A=(1; −2) oraz środek układu czyli B=(0;0) (użyłem
oznaczeń A, B, aby później łatwiej Ci było podstawić do wzoru)
Wyliczanie równania prostej przechodzącej przez dwa punkty:
(y−ya)(xb−xa) − (yb−ya)(x−xa) =0
Pod ten wzór podstawiasz swoje wartości i powinno wyjść: y= −2x
23 lis 20:44