23 lis 23:15
Klemens91: −3x
3+3x
2+3x+1=0
−3x
2(x−1)−1(3x+1)=0
i dalej sie zastanawiam
23 lis 23:34
mac: "Jakaś nowa metoda grupowania"?

Raczej poszedłbym w kierunku dzielników
23 lis 23:41
layla: i tak doszedłeś o krok dalej ode mnie
23 lis 23:41
Basia:
albo tam jest błąd, albo nie da się "normalnymi" znanymi ze szkoły metodami
widać przecież, że to równanie nie ma pierwiastków wymiernych (jedyne możliwe to
±13, a żaden nie pasuje)
musi mieć natomiast przynajmniej jeden pierwiastek niewymierny bo
dla x=0 W(0)=1>0 a dla x=−10 W(−10)<0
23 lis 23:42