W(x)= 4x/x^2-9 - x+1/x+3. Przedstaw w najprostszej postaci.
Iza: W(x)= 4x/x2−9 − x+1/x+3. Przedstaw w najprostszej postaci.
W(x)=2x+3/x−m. Wiadomo, że W(1)=W(−1). Wyznacz liczbę m.
Skróć wyrażenie: x2−9/x3−27
23 lis 20:52
Iza: Pomoże ktoś?
23 lis 21:10
Iza: ... bo nie bardzo to rozumiem.
23 lis 21:22
M4ciek: Zapisz to normalnie

Jak czegos nie wiesz to kliknij po wiecej przykladow.
23 lis 21:24
nikka: 1. D: x
2−9≠0 i x + 3 ≠ 0
(x−3)(x+3) ≠ 0 i x + 3 ≠ 0
x − 3 ≠ 0 i x + 3 ≠ 0
x ≠ 3 i x ≠ −3
| | 4x | | x+1 | | 4x | | (x+1)(x−3) | |
W(x) = |
| − |
| = |
| − |
| =... |
| | (x−3)(x+3) | | x+3 | | (x−3)(x+3) | | (x+3)(x−3) | |
| | 2*1+3 | | 5 | |
2. W(1) = |
| = |
| |
| | 1−m | | 1−m | |
| | 2*(−1)+3 | | 1 | |
W(−1) = |
| = |
| |
| | −1−m | | −1−m | |
D: 1−m ≠ 0 i −1−m ≠ 0
m ≠ 1 i m ≠ −1
| 5(1+m) | | 1−m | |
| + |
| = 0 |
| (1−m)(1+m) | | (1+m)(1−m) | |
4m + 6 = 0
m = ...
3. D: x−3≠0
x ≠ 3
| (x−3)(x+3) | |
| = ... |
| (x−3)(x2+3x+9) | |
23 lis 21:35