:)
ktos1: Zapisz wzór funkcji f(x)=|3x−12| − |x+2| bez symboli wartości bezwzględnej, jeśli wiadomo , że
dziedziną tej funkcji jest przedział (−2,1)
Wie ktoś jak to zapisać?
23 lis 18:54
Tragos: wybierasz sobie z tego przedziału tzw. testera lub wykrywacza (ja to tak nazywam

)
np. weźmy 0
3x − 12 przy x = 0 jest ujemne, czyli zmieniasz znak
x + 2 przy x = 0 jest dodatnie, czyli nie zmieniasz znaku
−(3x − 12) − (x+2) = − 3x + 12 − x − 2 = −4x + 10
23 lis 18:59
ktos1: a gdyby było odwrotnie np.
f(x)=|x+2| − |3x−12|
to wtedy by to wygladało tak ?
(x+2) +(3x−12) = x+2 +3x−12 = 4x −10
tak?
23 lis 19:43
Tragos: tak
23 lis 19:46
ktos1: ok dzięki
23 lis 19:48
ktos1: myślę że dobrze tłumaczysz bo tak sie naucze na sprawdzian
23 lis 19:50
ktos1: a gdyby zmieniła się dziedzina np. na (3,6) to co wtedy?
przy tym wzorze f(x)=|3x−12| − |x+2|
23 lis 19:52
Tragos: przy takiej dziedzinie to musisz patrzyć po kolei, bo np. jak weźmiesz x = 4 to nie da tego
samego wzoru co x = 3,5, więc trzeba by tą funkcję zrobić w postaci sklejonej
23 lis 19:57
ktos1: a to ?
Funkcja jest opisana wzorem f(x)= (m−2) x+2 wyznacz liczbe m , dla ktorej jest ona rosnąca i
malejąca
23 lis 20:07
ktos1: | | 1−x | |
Jak wyznaczyc dziedzinę funkcji y= |
| |
| | √−x+6 | |
23 lis 20:12
nikka: Zad. 2 Funkcja liniowa y=ax + b jest rosnąca gdy a > 0.
m−2 >0
m > 2
Zad. 3
Mianownik musi być liczbą różną od 0 oraz wyrażenie pod pierwiastkiem musi być ≥ 0.
√−x + 6 ≠ 0 i −x + 6 ≥ 0 czyli
−x + 6 > 0
−x > −6
x < 6
23 lis 20:18
ktos1: mam ostatnie dwa zadanka do zrozumienia

1. Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f(x)=2x
2+bx+c są liczby 3 i −1 . Wyznacz parametry b
i c .
2.Wyznacz równanie funkcji liniowej , której wykres przechodzi przez punkt A (6,−2) i B (−2,2)
23 lis 20:35
Grześ: skoro to miejsca zerowe, oraz a=2, więc mozna zapisać to w postaci iloczynowej:
f(x)=2(x+1)(x−3)=2(x2−2x−3)=......
23 lis 20:37
Grześ: 2. albo znajdź sobie wzór na funkcje liniowa przechodzącą przez 2 punkty, albo ułóz sobie układ
równań:
f(x)=ax+b
−2=6a+b
2=−2a+b
23 lis 20:38
ktos1: 2 zad − no dobra obliczylem a i b tylko chyba cos zle zrobilem bo mi wyszlo ze a = −b ,
23 lis 20:45
ktos1: | | 2 | | 2 | |
czyli wyjdzie f(x)=− |
| x + |
| ? |
| | 5 | | 5 | |
23 lis 20:48
Grześ: | | 2 | |
pod a=−b podstaw b= |
| , tak tak   |
| | 5 | |
23 lis 20:50
Grześ: Napewno dobrze to policzyłeś


−2=6a+b
2=−2a+b
2=−6a−b
2=−2a+b
−−−−−−−−−−
4=−8a
b=2+2a=1
23 lis 20:52
ktos1: a w zad 1 wyjdzie f(x)=2x
2−4x−6 czyli b=−4 , c=−6
23 lis 20:57
Grześ: taaak,
23 lis 21:00
ktos1: no tak tamto jakoś źle mi wyszło ale twoje jest dobrze i się już zgadza wszystko

ooo jeszcze jedno znalazłem zadanie którego za bardzo nie czaję .
| | 1 | |
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do danej y= |
| x+4 , przechodzącej przez punkt P |
| | 2 | |
(4,−2)
23 lis 21:07
Grześ: Warunek prostopadłości podaj, hmm
23 lis 21:10
ktos1: szczerze to nie wiem ....
23 lis 21:15
23 lis 21:17
Tragos: jak prosta o równaniu y = a1x+b jest prostopadła do prostej o równaniu y = a2x + b to
zachodzi warunek:
a1 * a2 = −1
23 lis 21:19
Tragos: a jeśli mają być równoległe to a1 = a2
23 lis 21:20