prosze o pomoc zadanie z granicą
doti: korzystając z twierdzeń o arytmetyce granic funkcji obliczyć:
23 lis 16:53
doti: prosze o pomoc
23 lis 19:52
Grześ: | | 1 | | 1 | |
druga granica to 1, bo |
| dąży do 1 oraz |
| też dąży do 1 |
| | 2x | | 4x | |
23 lis 19:53
Godzio:
1.
x
3 − 1 = (x − 1)(x
2 + x + 1)
x
5 − 1 = (x − 1)(x
4 + x
3 + x
2 + x + 1)
| | x2 + x + 1 | | 3 | |
limx → 1 |
| = |
| |
| | x4 + x3 + x2 + x + 1 | | 5 | |
23 lis 19:55
doti: a jak ty to liczysz też wyciągasz największą potęgę czy jak
23 lis 19:56
Godzio:
Ja po prostu podstawiłem bo to wolno jeśli nie dojdzie się do wyrażenia nieokreślonego
23 lis 19:57
doti: chyba tego dalej nie czaje
23 lis 20:01
doti: czy ktos mi to dokładnie wytłumaczy bo nie za bardzo rozumiem tak nie do końca i z góry dzięki
23 lis 20:09
doti: dobra udało mi się zrozumieć w końcu ... kurcze wiecej tutaj sie naucze niż na wykładzie heheh
dzięki
23 lis 20:22