Po dwukrotnej podwyżce ceny towaru, za każdym razem o ten sam procent, jego cena
Agulaa: Po dwukrotnej podwyżce ceny towaru, za każdym razem o ten sam procent, jego cena końcowa jest o
21% większa od pierwotnej. O jaki procent dokonywano każdorazowo podwyżki ceny towaru?
23 lis 22:34
Godzio:
Spróbuj zrobić analogicznie jak tamten przykład, masz do tego jeszcze 2 inne przykłady i myślę
że sobie z tym poradzisz
Cena o 21% większa to po prostu 121%x
23 lis 22:35
Marsi: (1+p/100)(1+p/100)*c= c+(21/100*c) gdzie c oznacza początkową cenę
14 kwi 14:56
pigor: ... np. tak : niech cenę towaru
c podwyższano o
x%=? − szukany procent,
to masz np. takie równanie :
(100+x)% *(100+x)%c= 121%c /*100 ⇔ (100+x)
2= 121*100 ⇒
⇒ 100+x= 11*10 ⇔ x= 110−100 ⇔ x=10 ⇔
x%=10% . ...
14 kwi 15:04