Suma pewnej liczby i jej odwrotność jest równa 5. Wyznacz sumę kwadratu tej lic
Magda: 1. Pierwiastkami wielomianu W(x) x3 + bx2 + cx + d są liczby: −√6, −2, √6. Wyznacz
parametry b,c,d.
2. Suma pewnej liczby i jej odwrotność jest równa 5. Wyznacz sumę kwadratu tej liczby i
kwadratu jej odwrotności.
23 lis 22:01
M4ciek:
W pierwszym to podejrzewam ,ze trzeba zrobic uklad 3 rownan

?
23 lis 22:05
23 lis 22:08
Magda: Właśnie nie mam pojęcia jak się do tego zabrać? Pokarzesz mi, bo w szkole to robione jest na
akord.
23 lis 22:08
Eta:
1) z postaci iloczynowej:
W(x)= (x−√6) (x+√6)(x +2) = (x2 −6)(x+2)
W(x)= x3 + 2x2 − 6x −12
to: b= 2 , c= −6 , d= −12
23 lis 22:10
Grześ: nieee, M4ciek nie trzeba układać 3 równości. Spójrzcie:
w(x)=(x+√6)(x+2)(x−√6)=(x+2)(x2−6)=x3+2x2−6x−12
23 lis 22:10
Grześ: Ajć, Eta szybszaaaa...
23 lis 22:11
Magda: Jak Wy to pokazujecie to wszystko jest takie proste.

Dziękuję.
23 lis 22:11
Eta:
23 lis 22:11
mac: Pokaże:
| | 1 | |
x + |
| = 5 − wspólnym mianownikiem jest x, więc będzie odpowiednio: |
| | x | |
23 lis 22:12
M4ciek:
W(−√6) = 0
W(−2) = 0
W(√6) = 0
W(−√6) = −√63 + (−√6)2b − √6c + d
W(−2) = −23 + (−2)2b − 2c + d
W(√6) = √63 + √62b + √6c + d
23 lis 22:12
M4ciek:
Aaaa to tak ma byc ...
23 lis 22:13
mac: Teraz szukasz w tym równania kwadratowego:
x
2 + 1 = 5x
x
2 − 5x + 1 = 0
z Δ chyba sobie poradzisz

?
23 lis 22:14
Grześ: Nie tak mac, to się inaczej liczy


Juz piszę
23 lis 22:15
Grześ:
| | 1 | | 1 | |
x2+ |
| =(x+ |
| )2−2=52−2=23 |
| | x2 | | x | |
23 lis 22:16
23 lis 22:16
Godzio: Można też tak:
| | 1 | |
x2 + |
| = 23 |
| | x2 | |
23 lis 22:18
Magda: Nie bardzo...
23 lis 22:19
mac: Ja tak
| | 1 | | 1 | |
x2 + 2 * x * |
| + |
| = 25 |
| | x | | x2 | |
...
23 lis 22:19
Magda: Nie chwytam skąd to 2 spadło.
23 lis 22:19
Grześ: Tak Godzio, akurat w tym przykładzie można potęgować, bo mamy wartośc dodatnią, lecz ja wolę do
| | 1 | |
swojego rozwiązania się przyzwyczaić, bo x+ |
| może być ujemny  |
| | x | |
23 lis 22:20
M4ciek: | | 1 | |
Wzor skroconego mnozenia (x+ |
| )2 = ... |
| | x | |
23 lis 22:20
mac: | | 1 | | 2x | |
2 spadło bo w środku masz 2*x* |
| i potem możesz doprowadzić do formy: |
| i skracasz |
| | x | | x | |
x i masz dwójkę.
23 lis 22:21
Eta:
(a+b)
2= a
2−2ab+b
2
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )2= x2 +2*x* |
| + |
| = x2 +2 + |
|
|
| | x | | x | | x2 | | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
to: x2 + |
| = (x+ |
| )2 −2
|
| | x2 | | x | |
23 lis 22:27
Magda: Nadal nie rozumiem pierwszego zadania − mógłby ktoś łopatologicznie to wytłumaczyć, bo w drugim
już wszystko jasne,
23 lis 22:28
Eta:
Omg

W(x)= (x−x
1)(x−x
2)(x−x
3) to pierwiastkami są x
1, x
2, x
3
23 lis 22:53