roziwąż
dv: Proszę o pomoc
sin3x+sinx=cosx
Nie mam pojęcia jak to rozpisać żeby obliczyć tego x.
23 lis 20:27
Grześ: rozpisz sin3x ze wzoru z tutejszego forum i dalej kombinuj. hmm

23 lis 20:32
Godzio:
Może lepiej skorzystać ze wzoru na sumę sinusów, otrzyma się w ten sposób cosx
23 lis 20:44
Grześ: dobra, to przepraszam, your turn jakby to ująć

23 lis 20:46
Godzio:
nie ma za co

ja tylko podałem szybszy sposób
23 lis 20:48
Grześ: chyba musze przysiedzieć nad tymi wzorami, żeby rozwiązywać tymi "szybszymi". Jakoś rozbudowane
równania trygonometryczne już tak nie idą dobrze

23 lis 20:49
Bogdan:
sin3x + sinx = cosx
| | α + β | | α − β | |
Wzór: sinα + sinβ = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
2sin2xcosx − cosx = 0 ⇒ 2cosx(sin2x − |
| ) = 0 |
| | 2 | |
| | π | | π | | 5 | |
x = |
| + kπ lub 2x = |
| + k*2π lub 2x = |
| π + k*2π |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
| | π | | π | | 5 | |
Odp.: x = |
| + kπ lub x = |
| + kπ lub x = |
| π + kπ |
| | 2 | | 12 | | 12 | |
23 lis 22:33