matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.11.2010
Zadania
Odp.
11
Michał:
Wykaż, że liczba:
1
1
a)
+
log
2
6
log
3
6
b)
√
10
2+0,5log16
34
Beti:
A coś takiego.... ze zbioru {123456789} losujemy bez zwracania i zapisujemy po kolei tworząc liczbę 4−cyfrową. Ile można otrzymać: a. dowolnych liczb, b. podzielnych przez 25, c.
2
alfred:
Oblicz granicę ciągu:
8
dorotau:
heh test z matmy,bardzo prosze kogos o rozwiązanie
2
picture:
W trójkacie ABC dane sa kąt |CAB| = 60' , wysokosc |CD| = h = 5 oraz BD = d =
√
2
Obliczyc odległosc srodków okregów wpisanych w trójkaty ADC i DBC.
6
Aska:
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=
|x|
x
dla x ∊R\{0}. Wyznacz wzór wartości funkcji f. Narysuj wzór tej funkcji.
12
Beti:
Pomóżcie proszę − Ilu jest uczniów w klasie, jeśli wiadomo, że liczba utworzonych z nich uporządkowanych trójek jest 182 razy większa od liczby uczniów?
5
Daroo:
Witam. Czy ma ktoś pomysł na narysowanie następujących 2ch funkcji?
3
Boruc1c:
Dwa statki wypłyneły z przeciwnych stron rzeki z różnymi predkościami. Spotkały się 720metrów od bliższego brzegu. Następnie każdy z nich odczekał 10minut, po czym wypłynął w drugą strone.
7
aaa:
(sinα+cosα)
2
+tg
2
α=? sinα=0,25 Funkcje kata ostrego.
2
miro412:
Oblicz promień koła o polu : 36Π cm2 , 1,69Π m2 , 0,09Π km2 , 2 1/4 Π cm 2 , 49/64Π cm 2 , 1,44Π mm2, 0,25Π m2 ,
0
miro412:
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość d i tworzy z krawędzią podstawy kąt \alpha . Oblicz pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa, wiedząc, że:
2
Kasia:
mając trapez ABCD i dane punkty: B(5,−3),C(5,2),D(1,4),DB=[4,−7],AS=[4,−2](gdzie S jest środkiem podstawy AB) jak obliczyć współrzędne punktu A ?
8
Dziubi:
Do naczynia w kształcie odwróconego stożka wlano płyn o objętości równej połowie objętości naczynia. Jaka jest wysokość płynu jeśli wysokość naczynia jest równa H=10 i promień
9
Bela:
:::rysunek::: Kolejny przykład kurcze czemu mi delta taka dziwna wychodzi z przecinkiem nie wiem jak to
6
aNnA:
siedem pań: Abacka, Babacka,Cabacka,Dabacka,Ebacka,Fabacka i Gabacka zajmuje siedem sąsiednich miejsc w jednym rzędzie w kinie. Na ile sposobów mogą one usiąść,tak aby panie Abacka,Babacka
2
Weronika:
oblicz pochodna bardzo proszę aby rozpisał mi to ktoś krok po kroku
3
ela:
√
x
log
√
x
=10
3
HOney:
Funkcja f określona jest wzorem:
33
hikari:
Rzucamy trzykrotnie kostką .Oblicz prawdopodobieństwo tego, że a)szóstka wypadnie co najwyżej dwa razy
1
irena:
|−
1
2
x+2|=4
5
gites:
Oblicz granice ciągu: an =
√
n−1
−
√
n+3
11
Bela:
:::rysunek::: Znajdz x korzystając z twierdzenia talesa.
2
ja:
Wiedząc, że x+y=1 i x
2
+y
2
=8, oblicz wartość wyrażenia x
4
+y
4
. Po kilku przekształceniach otrzymuję postać 64−2x
2
y
2
i dalej nie mam pomysłu...
2
Netka18:
a)Oblicz średnią wagę uczniów tej klasy. b)Oblicz medianę wag uczniów tej klasy.
2
Ania:
Niech ciąg Cn będzie ciągiem geometrycznym o wyrazach róznych od 0. Zatem ciągiem geometrycznym jest ciąg określony wzorem
2
gites:
Suma czterech pierwszych wyrazów ciągu geometrycznego jest równa 30, a suma następnych czterech wyrazów tego ciągu jest równa 480. Znajdź pierwszy wyraz tego ciągu.
1
irena:
(
√
15
−{3})
−
2
6
Michał:
Witajcie, pomoże ktoś z zadaniem tego typu: (log
5
16 − log
5
80)
2
Nie mam pojęcia jak je zrobić... szukałem wzorów, ale żaden mi do tego nie pasuje... Czy wzór
1
Netka18:
a)Ile osób brało udział w ankiecie,jeśli siatkówkę lubi 27 osób spośród ankietowanych? b)O ile procent więcej osób lubi piłkę nożną niż koszykówkę?
6
aaaa:
i tu dalej tresc zadania... jest równy wielomianowi : a) (x
2
+5x−1)
2
4
ogon:
Podstawą graniastosłupa prawidłowego jest trójkąt, w którym wysokość ma długość 6
√
3
. Przekątne ścian bocznych wychodzące z jednego wierzchołka tworzą kąt α taki, że cosα =
3
Beata:
log
3
(x−3),log
3
4x,log
3
x
2
−ciag arytmetyczny wyznacz x
1
Netka18:
Pani Ala złożyła w banku 5000 zł na roczną lokatę.Po upływie roku stan lokaty wzrósł do 5300 zł.Jakie było oprocentowanie tej lokaty?
1
BENY1992:
3−p
Dany jest ciąg (a
n
) o wyrazie ogólnym a
n
=(
)
2n−3
gdzie p∊R\{−3}
3+p
a)Udowodnij, że ciąg a
n
jest ciągiem geometrycznym b)Wyznacz te wartości parametru p, dla których ciąg a
n
jest malejący
1
Netka18:
Do 190 gramów roztworu soli o stężeniu 5% dosypano 10 gramów soli.
2
Adam:
∫xlnxdx
1
ania:
x
2
+|x|−2=0
0
Netka18:
W pudełku znajduje się ......... czekoladek.Czekoladki kokosowe to ......% wszystkich czekoladek.Czekoladek miętowych jest o ......% mniej niż czekoladek kakaowych.
14
Boruc1c:
x @ x = 0
2
ola:
2
x+2
− 16
oblicz granice funkcji: lim
x
→
2
będę wdzięczna za objaśnienia
4
x
− 2
4
6
Kasia:
mam równoległobok ABCD i dane są współrzędne wierzchołków :A=(−2,1),B=(4,2),C=(6,5) oraz AB=[6,1] i BC=[2,3] jak policzyć współrzędne wierzchołka D.Bardzo proszę o pomoc !
1
Netka18:
Rowerzyści przejechali 9 km,co stanowi 30% całej trasy.Jaką długość ma ta trasa?
1
Netka18:
Telewizor kosztuje 3200 zł.Jaka będzie jego cena po dwukrotnej obniżce o 10 %?
2
Natalia:
1. W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest dwa razy krótsza od przeciwprostokątnej. Oblicz stosunek pola koła wpisanego w ten trójkąt do pola koła opisanego
3
Kris_garg:
LICZBY ZESPOLONE RÓWNANIE
0
Netka18:
Liczba a | 30 | 5,2 40% liczby a | |
1
jk:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. pilne Pole powierzchni graniastosłupa czworokątnego prawidłowego wynosi 112 cm2 a jego objętość 80 cm3. jakie długości mają krawędzie tego
1
Irena:
0,8% z liczby a=
3
√
−27
+4
1
5
15
Boruc1c:
Udowodnij nierówność:
2
Ada:
znajdz liczbę x dla ktorej podany ciąg jest geometryczny −4, 15 , x przez 2
1
Netka18:
a)160% liczby 20 to ...... . b)Liczba 24 stanowi ......% liczby 150.
10
KM:
A może ktoś ma pomysł na to: log
2
3
x+log
3
x
3
<−2
0
Netka18:
a) Oblicz średnią pensję w tej firmie. b)Jaki procent pracowników zarabia mniej niż wynosi średnia pensja?
1
Seba:
Powierzchnia boczna stożka po rozwinieciu jest wycinek koła o kącie α i promieniu 12cm. Oblicz pole podstawy tego stożka, jezeli :
10
Seba:
Powierzchnia boczna stożka po rozwinieciu jest wycinek koła o kącie α i promieniu 12cm. Oblicz pole podstawy tego stożka, jezeli :
1
ktokolwiek:
:::rysunek::: Niech ktos sprawdzi czy dobrze rozwiazałam zadanie
na okregu opisano trapez ktorego obwod
7
TOmek:
:::rysunek::: Środkowa CD trójkąta ABC jest równa bokowi AC. Wyznacz kąty trójkąta ABC wiedząc ,ze |AB|=4 i
3
Netka18:
Poniżej podano oceny,jakie otrzymała Karolina na świadectwie.Jaki stopień otrzymała z matematyki,jeśli jej średnia ocen była równa 4,5?
0
kaczy:
Cena benzyny wynosiła 4,20 zł. Po obniżce w następnym tygodniu sprzedano jej o 40% więcej, a zarobki w stosunku do poprzedniego tygodnia wzrosły o 35%. Ile wynosi cena benzyny po
5
Tengel:
wyraz ogolny an=|2n−10| wyrazami dodatnimi tego ciagu sa?
7
BENY1992:
Wykres ciągu(an) zawiera się w paraboli o wierzchołku W=(15/4,−9/8), przechodzącej prze punkt P=(0.27). Ile ujemnych wyrazów ma ciąg (an)?Proszę pomóżcie mi z tym zadaniem, bo wychodzą mi
1
Sara:
w pewnej loterii jest n losów w tym 4 przegrywające. Kupujemy 2 losy. prawdopodobienstwo zakupu 2 wygranych jest rowne 1/3. Ile jest losow
0
rozszerzona:
proszę o pomoc tu: http://matematyka.pisz.pl/forum/64394.html
1
pomocy ;(:
Mam problem z takimi zad: 1)jeśli moc A=4 i moc B=5 To jakie przyjmuje wartości P(A/B)
1
siwa:
Oblicz pole trójkąta oraz długość promienia r okręgu wpisanego i promienia R okręgu opisanego na trójkącie o bokach 7 8 9 cm długości
5
nUmer:
Polecenie: Wyznacz dziedzinę funkcji:
5
Lachu:
1−tg
2
α
=1−2sin
2
α
1+tg
2
α
jak to zrobic?
3
kjk:
1. Zbadać zbieżność szeregu i określić rodzaj zbieżności:
7
ktokolwiek:
w dany trapez mozna wpisać okrąg i na danym trapezie mozna wpisac okrąg.Wysokość tego trapezu poprowadzona z wierzchołka przy krótszej podstawie dzieli dłuższa podstawę na dwa
3
Sara:
z tali 52 kart wyciagamy 5. oblicz prawdopodobienstwo wylsoowania 3 pikow
1
Sara:
Rzucono trzykrotnie kostka szescienna. Oblicz prawdopodobienstwo ze 6 wypadla conajmiej 1 raz. Jak wyznaczc zdarzenia A? bo omege wiem ale co z A
1
Bela:
:::rysunek::: Wyniki pracy klasowej z matematyki w klasie 3b przedstawia histogram. Procent uczniów ktorzy
1
Lachu:
Wykaż że dla dowolnych zbiorów A,B,C prawdziwa jest równość (XxY)\(AxB)=[(X\A)xY]u[Xx(Y\B)]
2
gora:
Powie mi ktos jak obliczyć granice takich ciągów liczbowych ? umię tylko obliczyć granice ciągu ułamkowego gdzie dziele przez najwyższą potęge a z tymi to
0
siwa:
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego Trójkątnego o krawędzi podstawy równe 4 cm i krawędzi bocznej 8cm
1
snake:
ekstrema y=x+ arctgx dziedzina D=R
0
DANMARK:
w dany trapez mozna wpisać okrąg i na danym trapezie mozna wpisac okrąg.Wysokość tego trapezu poprowadzona z wierzchołka przy krótszej podstawie dzieli dłuższa podstawę na dwa
2
Lachu:
Dane są dwa wierzchołki rombu ABCD A=(4,−2) i B=(6,4) oraz środek S=(2,0) okręgu wpisanego w ten romb. Oblicz pozostale współrzedne rombu oraz jego pole.
0
Dorota:
Wyznacz asymptoty funkcji: A)f: R→{0}→R f(x)=1/x− arctg 1/x
1
BENY1992:
Uzasadnij, że liczby log z tg60 o podst. 3 , log z tg45 o podst.5 , log z sin45 o podst.2 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny.
0
weronka:
f. wykładnicza proszę pomóżcie nie wiem jak się do tego zabrać
4
Julia:
Witam
Mam do rozwiązania zadanie a wogoóle nie mam pojecia jak sie do niego zabrac jedno juz
4
siwa:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna tworzy z płaszczyzną kąt 60 stopni .Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa, wiedząc, że krawędz podstawy ma
11
KM:
3cos
2
x−3sin
2
x+sin2x−1=0 Jak to zrobić?
2
brg:
obliczyć granicę ciągu o wzorze ogólnym :
0
asia:
Biblioteka zakupiła 6 podręczników do matematyki fizyki i historii. Ile zakupiono podręczników każdego rodzaju, jeśli podręczników do matmy było więcej niz do historii ,a do fizyki mniej
0
BENY1992:
Wykres ciągu(an) zawiera się w paraboli o wierzchołku W=(15/4,−9/8), przechodzącej prze punkt P=(0.27). Ile ujemnych wyrazów ma ciąg (an)?Proszę pomóżcie mi z tym zadaniem, bo wychodzą mi
17
Grześ:
Użytkownik Oliwka narusza regulamin. Proszę o jak najszybszą interwencję adminów
1
sysa2:
ile jest siedmiocyfrowych numerów zaczynajacych sie od 45
0
lena:
Bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania
Pisze spr a nie umiem rozwiązać tych zadan: 1)w dany trapez mozna wpisać okrąg i na danym trapezie mozna wpisac okrąg.Wysokość tego trapezu
1
Bartek:
Witam, chce się upewnić czy dobrze rozwiązałem przykłady:
1
Bela:
W urnie zjadują się 4 białe kulki i 3 czarne. Wyciągamy losowo 3 razy po jednek kulce, jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania 3 czarnych kulek? Prosze o wytlumaczenie
0
Zosia:
:::rysunek::: Prosze pisze poprawe spr i musze miec rozwiazania bo sama nie umiem
prosze
w okrag ktorego
0
ona:
Ponawiam! I BARDZO proszę o pomoc! http://matematyka.pisz.pl/forum/64321.html
2
ania:
prosze pomóżcie
1
|x+2|
< |
2
x−1
|
1
zespolone:
2z+(3−i)ż=5+4i gdzie ż− to "zet sprzężone czyli ż= x−iy)
2
sysa2:
1
Sara:
Dany jest wielomian w(x) = 8x
3
− 6x
2
+ ax +b . Jednym pierwiastkiem wielomianu jest prawdopodobienstwo otrzymania 2 razy orla w trzykrotnym rzucie moneta. Drugi pierwiastek jest
0
Sara:
W urnie jest 2 razy wiecej kul czarnych niz bialych i 3 razy wiecej kul zielonych niz bialych. Przy losowaniu 3 kulz urny prawdopodobienstwo wylosowania 3 kul roznych kolorow wynosi
0
fiona:
zad.1 dla jakich wartości parametru m funkcje f i g nie mają punktów wspólnych?
3
Karola:
Jaki zysk przyniesie lokata w wysokości 2400 zł po pięciu latach, przy oprocentowaniu w skali roku i kapitalizacji półrocznej ?
0
zuzQ:
mam problem z działaniami na funkcji wymiernej, oto zadanie: bardzo prosze o wyjaśnienie mi jak pokolei postępować
8
danmark:
Pomocy
w okrag ktorego promien ma długosc 10cm wpisano prostokat.srodki kolejnych boków prostokata połaczono odcinkami.oblicz obwód otrzymanego czworokata.
2
mateusz:
oblicz pole przekątnych rombu 5 i 8
0
lukaszq15:
Z miejscowosci A i B wyruszyli jednoczescie dwaj turysci idacy ze stalymi predkosciami. pierwszy przeszedl droge z A do B i zaraz wrocil do A. drugi poszedl z B do A i wrocil do B.
0
citizen:
Błagam o pomoc
Na okregu opisano trapez ktorego obwod wynosi 52cm.oblicz długosc odcinka łaczacego srodki ramion tego trapezu.
0
lukaszq15:
Z miejscowosci A i B wyruszyli jednoczescie dwaj turysci idacy ze stalymi predkosciami. pierwszy przeszedl droge z A do B i zaraz wrocil do A. drugi poszedl z B do A i wrocil do B.
53
kubuś:
witam mały problem chodzę do 1 gim i mam problem nie wiem czy zrobiłem to dobrze
zadanie:
0
ania:
prawdopodobieństwo ania: Rzucamy pięcioma kostkami do gry.Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania:
0
karolajn:
Oblicz odległość na osi liczbowej 1−2√3 i 4+ 2√3 √3−1 u √3+7 Jak zapisać obliczenia, przez które wyznaczam te miejsca? Użyć tam też wartości bezwzględnej ?
3
pol:
Wielomiany
4
Ja:
wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma 6 cm kat miedzy przeciwległymi zapowiedziami bocznymi ma 120 stopni oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
5
Bartek:
Witam. Jak z tych przykładów:
3
bett:
w ukł. współrzędnych dane są punkty: A=(−9,−2) B=(4,2). Wyznacz współrzędne punktu C,leżącego na osi OY tak,że kąt ABC jest kątem ostrym.
4
Beata:
obwód podstaawy walca ma dł.30πcm zaś przkątna przekroju osiowego d tworzy z wysokoscia walca kat 60 stopni..oblicz v i pole powierzchni całkowitej walca.wyk.rysuneczek
0
Misiek:
lim x−>+−
∞
sinx/5x+4 = ? lim x−>+−
∞
4+3x/5−x2 = ?
6
marcin:
Moze ktos sprawdzic to zadanie i wytlumaczyc mi jeden moment w tym rowaniu, bo go nie rozumiem.
0
Zielonooka19:
Bardzo proszę o wytłumaczenie obliczania pochodnej funkcji złożonej:(
1
ANIA:
treść zadania: dane są współrzędne punktów A=(−1,−2) B(1,7) C(5,6). Wyznacz współrzędne punktu D, tak aby zachodziła równość wektorAD+wektorBC+wektorCD=0
7
edytka:
Kochani
jak mam obliczyć takie coś:
9
pol:
tylko do sprawdzenia dziedzina fynkcji.
0
Kasia:
mam równoległobok ABCD i dane są współrzędne wierzchołków :A=(−2,1),B=(4,2),C=(6,5) oraz AB=[6,1] i BC=[2,3] jak policzyć współrzędne wierzchołka D.Bardzo proszę o pomoc !
3
Kasia:
Witam mam taki problem jest trapez równoramienny ABCD i mam współrzędne wektora DB=[4,−7] współrzędne punktów: B(5,−3), C(5,2),D(1,4) i jak policzyć współrzędne punktu A mając takie
1
dziama:
ile ma scian graniastoslup o 40 wierzcholkach? jak to obliczyc?
3
dziama:
miara kata jaki tworza sasiednie sciany boczne graniastoslupa prawidlowego szesciokatnego jest rowna?
23
kachel:
Na peronie czeka na pociag 5 osob. nadjeżdża skład złożony z 8 wagonow. Ile jest sposobow umieszczenia tych 5 osob w pociagu jesli:
2
Mateusz:
Jestem w trakcie zadań do matury z matmy i koljeny raz utknąłem na zadaniu : Wartość wyrażenia 5
100
+5
100
+5
100
+5
100
+5
100
jest równa?
19
żaba:
podane układy Cramera rozwiązać metodą eliminacji Gaussa.
2
miłach65:
Zadanie W skarbonce jest 112 zł w monetach dwu− i pięciozłotowych. Ile jest monet każdego rodzaju,
5
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!:
Czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi na czym polega ciągłość funkcji ? Jak się ją bada i jak rysuje wykres.
2
Lachu:
1. Dane są wektory x1=(2;1;1) x2=(1,−1,3) x3=(3,3,a) Dla jakiej wartości parametru a, wektory x1, x2, x3 są zależene liniowo a dla jakich niezalezne
2
sebek63:
Zadanie Trzy gitary kosztują razem 2250 zł. Cena jednej stanowi 2/3 ceny drugiej gitary, a trzecia ½
2
Ola48:
Zadanie Średnia wieku 27−osobowej grupy dzieci jest równa 14 lat. Gdy do obliczenia średniej doliczymy
3
kamil9563:
Zadanie Jaka jest cyfra jedności sumy: 4
4
+ 3
8
+ 2
15
?
8
Bezradna z fizyki:
Łódka oddala się prostopadle od brzegu rzeki z szybkością vc=3,2m/s. Szybkość nurtu rzeki względem brzegu wynosi vrz=2,4m/s. Szybkośc rzeki jest równa 32m. Oblicz:
7
ziom69:
Zadanie Pewna czterocyfrowa liczba jest podzielna przez 3 i przez 5. Dwie pierwsze cyfry tworzą liczbę
5
aga:
pole powierzchni bocznej stozka jest dwa razy wieksze od pola podstawy a promien podstawy ma dł 6 czm oblicz kat nachylenia tworzacej stażka do płaszczyzny podstawy oraz V bryły
1
karolajn:
zbiór liczb naturalnych jednocyfrowych, które przy dzieleniu przez 3 dają resztę 1
0
vackerman:
:::rysunek::: Z punktu P, którego odległość od środka O okręgu jest równa 5cm, poprowadzono
2
pol:
wykreslic funkcje: y=2−3
−x
19
Lilija:
Witam. Wiem, że to forum matematyczne, ale czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak zrobić takie zadanko?:
5
Mati:
Wiadomo, że log przy podstawie 9 z 7 =a, oblicz log przy podstawie 7 z 81..
16
kachel:
z cyft 1, 2, 3, 4, 5, 6, tworzymy liczbe pięciocyfrową. Ile jest takich liczb w ktorych cyfra 1 wystepuje tylko 2 razy, a pozostałe cyfry sa miedzy soba rozne.
5
głupek:(:
dla jakich x liczby ; 2x−5,x
2
−5,2x+1 tworzą ciąg arytmetyczny ..... prosze o pomoc
6
KM:
W ostatnich 45 minutach na forum pojawili się: KM, Lilija, Piotr, Święty, InF.., KM, Avc, help, vackerman, Editth91, KM, KM, Weronika, mii,
1
Editth91:
:::rysunek::: Naszkicuj wykres funkcji g(x)=f(−x) oraz h(x)=−f(x)
2
Weronika:
oblicz pochodne :
3
mii:
pomoże mi ktoś w tym zadaniu?: 2log
0,25
8 − 3log
√
3
9
30
kasia:
log
3
(x
2
−x)<log
3
12−log
3
6 rozwiąż nierówność
5
KM:
Granica ciągu
lim
n→∞
(
3
√
1−
1
n
) n
4
Kris_garg:
LICZBY ZESPOLONE i
3
problem ?
2
Mateusz:
Mam problem z zadaniem dotyczącym logarytmów a mianowicie: Wiadomo , że a=3log
8
4, zatem a jest równe?
9
pietrowicz:
Rzucamy pięcioma kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania: a) na każdej kostce takiej samej liczby oczek,
3
gora:
n
√
2
n
+3
n
4
Adam:
Siemanko . Jest pewien problem a mianowicie jak rozwiązuje się zadania z indukcji matematycznej.
2
elcia:
Szerokość prostokątnego parku stanowi 1/4 jego długości. Idąc z prędkością 5km/h można obejść park dookoła w ciągu 15 minut. Ile hektarów ma ten park?
0
michas:
Na świadectwie Jarka jest 12 ocen. Jarek ma jedną szóstkę, pozostałe oceny to trójki, czwórki i piątki. Piątek jest trzy razy więcej niż trójek i o trzy więcej niż czwórek. Średnia ocen
2
mateusz:
Napisz trzy kolejne liczby całkowite, jeżeli pierwszą z nich jest liczba „a”. Wykaż (udowodnij), że suma trzech kolejnych liczb całkowitych jest podzielna przez 3.
1
mateusz:
Która z prędkości jest większa :
2
Aga:
Dwa samoloty wyleciały równocześnie z A w tym samym kierunku. Jeden leciał z prędkością 360 km/h, drugi z prędkością 280 km/h. Po 2 godzinach pierwszy zmniejszył prędkość do 230 km/h. W
4
Lachu:
Wykazac że: Jeżeli A⊂B, to AuC⊂BuC
4
marcin:
Mam taki problem, ze nie wiem jak sie zabrac za taki przyklad, wiec prosze o pomoc. Chcialbym aby ktos mi obliczyl ten jeden przyklad, abym mogl sobie go przeanalizowac i policzyc
6
maciej:
napisz rownanie okregu o srodku s(1,2) przechodzacego przez punkt (5,3)
12
Kris_garg:
LICZBY ZESPOLONE
2
Aga:
Odległość z Katowic do Torunia wynosi 360 km. O godz. 8.00 wyjechał z Katowic do Torunia pociąg towarowy, który rozwijał prędkość 45km/h. O godz. 10.00 wyruszył w ślad za nim pociąg osobowy.
3
lolek:
Dane są zbiory liczbowe:
3
Aga:
Do Zakopanego w kierunku Szczecina wyrusza pociąg osobowy rozwijający prędkość 54 km/h. Po 2 godzinach i 30 minutach w ślad za pociągiem osobowym wyrusza z Zakopanego pociąg pospieszny,
0
ania:
Rzucamy pięcioma kostkami do gry.Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania: a) txw.generała ,czyli na każdej kostce takiej samej liczby oczek,
5
Ona! :):
:::rysunek::: Pomocy! Nie mam pojęcia jak to zrobić!
2
OMG!:
Zapisz w postaci przedziału liczbowego lub sumy przdziałów zbiór liczb spełniających warunki:
6
OMG!:
Podaj najmniejszy przedział (a;b) gdzie a∊C i b∊C, do którego należy liczba:
0
Aga:
Statek spacerowy płynący w górę rzeki z prędkością 12 km/h przy wykorzystaniu pełnej mocy silników dotarł do celu w ciągu 12 godzin. Drogę w powrotną również przy wykorzystaniu pełnej
6
gwiazda:
Oblicz średnia arytmetyczna danych liczb, 101 102 103 ,,, 200
0
gwiazda:
Oblicz średnia arytmetyczna danych liczb, 101 102 103 ,,, 200
0
Andrzej:
1. Rozwiąż:
0
ewelinka1993:
x
4
−12x
2
−x+30=0
3
tępy:
Proszę pomóżcie mi z tym zadaniem!
3
Bela:
1. Rzucam Jedną monetą dwa razy 2. Rzucam Jedną monetą trzy razy
8
tępy:
Proszę pomóżcie mi z tym zadaniem!
0
Bartusssss:
Zadanie 6.20 i 6.47
5
Aga:
Motorówka wyruszyła o godzinie 9 w górę rzeki i w tym samym momencie wyrzucono z motorówki do rzeki piłkę. O godzinie 9 minut 15 motorówka zawróciła i popłynęła w dół rzeki. O której
0
ania:
rozwiązać równanie trygonometryczne
0
Kuba:
Dane są funkcje f(x) = 2x
2
+ 6x + c oraz g(x) = x
2
+ 4x − 5. Wyznacz c wiedząc, że wykresy funkcji f(x) i g(x) mają dokładnie jeden punkt wspólny, a następnie rozwiąż nierówność
3
kasia:
liczby log
3
(x−3).log
3
4x,log
3
x
2
w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny wyznacz x
11
jagoda:
1−x
wyznacz dziedzine funkcji f(x)=
√
−x+6
prosze o wytlumaczenie ...
21
Kris_garg:
LICZBY ZESPOLONE
1
Aga:
Wioślarz płynął ze stałą prędkością 3 h w dół rzeki i 3 h w górę rzeki i przepłynął razem 30km. Innym razem płynął 2 h w dół i 4 h w górę rzeki i przepłynął 26 km. Jaka jest prędkość własna
3
Aga:
Wioślarz płynął ze stałą prędkością 3 h w dół rzeki i 3 h w górę rzeki i przepłynął razem 30km. Innym razem płynął 2 h w dół i 4 h w górę rzeki i przepłynął 26 km. Jaka jest prędkość własna
0
Ewa:
Liczba sin 58 stopni jest: mniejsza o 0,5
0
Kuba:
http://lh6.ggpht.com/_HgSWE3gFWq4/TN-3yYhlwnI/AAAAAAAAIKI/d6ZqFzES1d0/Analiza1.jpg
1
Bartosz:
Parę granic funkcji :
0
Adam:
2 zadanka symetria prostych Adam: 1)Znajdź obraz punktu A=(5,−1) w symetrii względem prostej o równaniu
16
geek:
:::rysunek::: Witam mógłby ktoś mi wytłumaczyć izomery z chemii?
2
Ania:
Adrian potrzebuje 24 godzin na uporządkowanie ogrodu. Sebastian potrzebuje aż 40 godzin na uporządkowanie tego samego ogrodu. Ile godzin zajmie im uporządkowanie ogrodu, gdy będą
0
ann:
naszkicuj wykres funkcji sinx i okresl dziedzine funkcji f(X) =
√
sin
2
x−sinx
1
g(x) =
1
sinx
2
2
beata:
log(x
3
−x
2
+3x−4)=3
7
Aga:
W czasie wycieczki statek najpierw płynął w górę rzeki, następnie zatrzymał się na czterogodzinny postój, po czym wyruszył w drogę powrotną do przystani, z której wypłynął. Cała
2
Aga:
Statek spacerowy płynący w górę rzeki z prędkością 12 km/h przy wykorzystaniu pełnej mocy silników dotarł do celu w ciągu 12 godzin. Drogę w powrotną również przy wykorzystaniu pełnej
0
kamil9563:
Witam! Mam problem z paroma zadaniami, zrobiłem połowę ale nie jestem pewien czy dobrze. Czy mogli
7
Lukasz:
1.Dla jakich wartosci parametru m rozwizaniem nierownosci (1+2a)x
2
+ 4ax + 2a < 0 jest zbior R 2.Okresl funkcje f przyporzadkowujaca parametr m sume odwrotnosci pierwiastkow rownania : x
2
0
Joanna:
hmm i jeszcze takie zadanie: W klasie są cztery dwuosobowe ławki. Na ile sposobów można w nich posadzić dwoje dziewcząt i
0
Joanna:
Witam. Mam problem z jednym podpunktem:
5
Kris_garg:
INDUKCJA MATEMATYCZNA
14
Magda:
Wyznacz równanie paraboli o wierzchołku (0,44:9,6) Znając punkty przecięcia z osia x . Punkty przecięcia: 0 i 0,44. Pomoże ktoś jak to zrobić ?
4
InF..:
Piszę tutaj, bo jak by nie było matematyka ma coś wspolnego z informatyką
Mam problem, potrzebuję bazy danych. Ma być to lista pracowników sklepu. I dodatkowo potrzebuję
1
maciej:
hej dero pomozesz mi w dwumianie newtona
?
2
desperacja:
1.Oblicz pochodne funkcji a)y=x(1+
√
x
)