potęgi- problem
kamil9563: Zadanie
Jaka jest cyfra jedności sumy: 44 + 38 + 215 ?
14 lis 14:56
miłach65: Ktoś wie jak to zrobić? też bym poprosił o odpowiedź
14 lis 16:09
Jack:
a końcu tego pierwszego wyrażenia stoi 6, a końcu drugiego 1, na końcu trzeciego 8
21=2
22=4
23=8
24=16
25=32
26=64
27=128
..
..
215=27+2*4=... 8 (końcówki powtarzają się co 4)
Teraz tylko dodać i znów wziąć ostatnią cyfrę.
14 lis 16:14
miłach65: Nie kminie tego. Jak byś mógł mi to wypisać lub jakoś prościej wytłumaczyć był bym Ci dozgonnie
wdzięczny.
14 lis 16:28