pro
TOmek:

Środkowa CD trójkąta ABC jest równa bokowi AC. Wyznacz kąty trójkąta ABC wiedząc ,ze |AB|=4 i
|BC|=2
√3
jakies pomysły
14 lis 19:00
TOmek:
14 lis 19:10
Godzio:

3
2 + h
2 = (2
√3)
2
h
2 = 12 − 9 = 3
h =
√3
| | h | | 1 | |
sinβ = |
| = |
| ⇒ β = 30o |
| | 2√3 | | 2 | |
| | h | |
tgα = |
| = U{√3 ⇒ α = 60o |
| | 1 | |
∡C = 90
o
14 lis 19:12
Kejti: środkowa CD trójkąta ABC.. punkt D powinien być w połowie boku AB, tak?
14 lis 19:13
Kejti: dobra, nie było pytania
14 lis 19:13
TOmek: źle narysowałem, mądry człowiek jestes Godzio xD
14 lis 19:15
mariusz: dosc mylacy rysunek, srodkowa z wierzcholka C to odcinek laczacy ten wierzcholek i srodek
naprzeciwleglego boku, a ty narysowales wysokosc.
srodkowa nie przetnie odcinka AB pod katem prostym
14 lis 19:24
mariusz: wyprzedzili mnie ; p
14 lis 19:24