granica ciągu
gites: Oblicz granice ciągu:
an =
√n−1 −
√n+3
| | 1 | | 3 | |
lim n→∞ √n−1 − √n+3 = √n(1− |
| ) − √n(1+ |
| ) = ∞ * −∞ = 0 |
| | n | | n | |
Może ktoś powiedzieć czy dobrze, ew. poprawić?
14 lis 20:47
Grześ: Źleeee, musisz przekształcic do ułamka:
14 lis 20:47
gites: wynikiem jest 2/n=0
14 lis 20:59
Godzio:
| | n − 1 − (n + 3) | | −4 | |
√n − 1 − √n + 3 = |
| = |
| = |
| | √n − 1 + √n + 3 | | √n − 1 + √n + 3 | |
0
14 lis 21:00
Grześ: W sumie tak, też wyjdzie 0, ale na przyszłośc sprowadzaj do takiej postaci ułamkowej
14 lis 21:01
gites: ok, dzięki
14 lis 21:01