Granica ciągu
marcin: Mam taki problem, ze nie wiem jak sie zabrac za taki przyklad, wiec prosze o pomoc. Chcialbym
aby ktos mi obliczyl ten jeden przyklad, abym mogl sobie go przeanalizowac i policzyc
pozostale, ktore mi zostaly do obliczenia.
Obliczyc granice ciagu o wyrazie ogolnym:
an=(1+2n24n2+n+1)5
Dziekuje za pomoc.
14 lis 13:10
Bogdan:
Widziałeś swój zapis na podglądzie przed jego wysłaniem? Zapisz zadanie jeszcze raz stosując
dużą literkę U przy pisaniu ułamków.
14 lis 13:23
marcin:
zapisalem i wyszlo mi takie cos, bo nie wiem jak zrobic duzy nawias, a cale wyrazenie ma byc to
potegi 5.
14 lis 13:28
marcin: Sprobowalem cos obliczyc, ale nawet nie wiem czy dobrze zrouzmialem polecenie. Nie wiem czy
mozna tak to robic jak ja to zrobilem i czy nie ma bledow rachunkowych. Prosze wiec o
sprawdzenie.
=(
12)
5=
132
Aby wszystko bylo jasne tu skorzystalem z tego ze
n
2=∞
14 lis 13:56
Bogdan:
Ok
14 lis 14:02