Proszę o pomoc.
Ania: Adrian potrzebuje 24 godzin na uporządkowanie ogrodu. Sebastian potrzebuje aż 40 godzin na
uporządkowanie tego samego ogrodu. Ile godzin zajmie im uporządkowanie ogrodu, gdy będą
pracowali razem?
14 lis 11:14
łabik: adrian uporzadkuje ogrod w ciagu 24 godzin zatem w ciagu godziny uporzadkuje 1/24 ogrodu.
sebastian uporzadkuje 1/40. pracujac razem w ciagu godziny uporzadkuja 1/24+1/40 ogrodu.
1/24+1/40= 5/120 +3/120= 8/120=1/15
w ciagu godziny pracujac razem uporzadkuja 1/15 calego ogrodu
czyli
1/15 *x=1
x=15
razem posprzataja ogrod w 15 godzin
14 lis 21:01
Ania: Dziękuję tyle samo mi wyszło
15 lis 22:58