grabcia funkcji ciągłość funkcji
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: Czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi na czym polega ciągłość funkcji ?
Jak się ją bada i jak rysuje wykres.
Prosiłabym o wytłumaczenie na następującym przykładzie.
f(x) = { x2 −2xx dla x ≠ 0
{3 dla x = 0
Prosiłabym o pomoc również w tych przykładach. chodzi o obliczenie granicy funkcji:
1. lim x→−∞ licznik:1x−√ x2+1 √ x2+1}
2. lim x→∞u{√x2−1−x} {√x − √x+1}
3. lim x→ −1 √x+2−1 2− √x+5 u{√x+2−1} { 2− √x+5}
oraz pomoc w takich przykładach:
obliczyć granice funkcji w punktach skupienia nie należących do jej dziedziny:
1. k(x) =x√2−x
2. p(x) = 2x + 3 3x −9
3. t(x) = −x√x2−3x+2
bardzo proszę o pomoc.
14 lis 15:00
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: bardzo proszę o pomoc
14 lis 15:14
Jack:
ciągłość polega w skrócie na tym, że rysujesz wykres nie odrywając długopisu od papieru

Bardziej formalnie: lim
x→x0− f(x)=lim
x→x0+ f(x)=f(x
0) (ciągłość w punkcie x
0).
Nie pomyl się biorąc mylnie za punkty nieciągłości punkty wyrzucone z dziedziny...
14 lis 15:29
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: no cóż to samo mam w notatkach od nauczyciela lecz ja potrzebuje przykładu co po kolei trzeba
zrobić tekst pisany nie wiele mi mówi w szczególności reguły. Proszę o łopatologiczne
wytłumaczenie.
14 lis 16:26
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: ok już rozumiem a teraz na jakiej podstawie narysować jej wykres skoro mam takie rozwiążania...
f(0) = 3
lim x→0 f(x)≠f(0)
lim x→0 x2−2xx = −2 −2 ≠3
14 lis 16:36
Jack:
| | x2−2x | |
Wystarczy zauważyć, że f(x)= |
| =x−2 dla x≠0 |
| | x | |
14 lis 16:41