oblicz wartosc tozsamosci tryg
aaa: (sinα+cosα)2+tg2α=? sinα=0,25 Funkcje kata ostrego.
14 lis 22:27
aaa: no odpisze ktos prosze
14 lis 22:55
Eta:
podstaw dane i wyznacz wartość tego wyrażenia
wyrazenie po przekształceniach ma postać:
(sinα+cosα)
2+tg
2α= sin
2α+cos
2α+2sinα*cosα=
= 1+2sinα*cosα+tg
2α=............ dokończ
14 lis 22:56
Jack:
mając sinα policzysz tgα.
ten nawias się uprości jak skorzystasz ze wzoru skróconego mnożenia.
Potem podobnie znajac sinα, policzysz cosα.
14 lis 22:57
Godzio:
| | 1 | | √15 | |
sinα = |
| ⇒ cosα = √1 − sin2α ⇒ cosα = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | sin2α | |
(sinα + cosα)2 + tg2α = sin2α + 2sinαcosα + cos2α + |
| = |
| | cos2α | |
| | 1 | | √15 | | | |
= 1 + 2 * |
| * |
| + |
| = |
| | 4 | | 4 | | | |
| | √15 | | 15 | | 64 + 8√15 + 15 | | 79 + 8√15 | |
1 + |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | 64 | | 64 | | 64 | |
14 lis 22:58
Godzio:
poprawka
Już zmęczony jestem
14 lis 23:00
Eta:
14 lis 23:01
aaa: dzieki
14 lis 23:10