obwod czworokata
danmark: Pomocy

w okrag ktorego promien ma długosc 10cm wpisano prostokat.srodki kolejnych boków
prostokata połaczono odcinkami.oblicz obwód otrzymanego czworokata.
prosze o małe wyjasnienia do obliczen
14 lis 16:20
TOmek:

Próbowałem zrobić to zadanko i znalazłem taką teoryjkę z wzorem:
"*Punkt przecięcia przekątnych jest środkiem okręgu opisanego na prostokącie o promieniu:"
czyli
3r=d
d=30
ale na obrazku widac dokladnie ,ze odcinek oznaczony niebieskim kolorem nie moze miec 15cm...
pomozcie.
14 lis 16:56
TOmek: think \o/
14 lis 17:10
mariusz: TOmek, chyba r=1/2d a nie 1/3, co z reszta widac na obrazku, bo polowa przekatnej, to promien
okregu opisanego.
dalej, widzimy, ze polowa przekatnej prostokata jest rowna bokowi powstalego rombu, czego tez
chyba nie trzeba udowadniac.
tak wiec obwod rombu: O=4*10=40
14 lis 17:31
DANMARK: W ODPOWIEDZIACH JEST 40CM
14 lis 17:35
TOmek: zły wzór po prostu byl na tej stronie. Dziekuje
14 lis 17:36
DANMARK: ALE DZIEKI ZA CHEC ROZWIAZANIA
14 lis 17:44
mariusz: no to ciesze sie, ze taki jest ; p
14 lis 17:47
DANMARK: A MOZE MASZ POMYSŁ JAK TO ROZWIAZAC?
w dany trapez mozna wpisać okrąg i na danym trapezie mozna wpisac okrąg.Wysokość tego trapezu
poprowadzona z wierzchołka przy krótszej podstawie dzieli dłuższa podstawę na dwa
odcinki.Dłuższy odcinek ma długosc 10cm.Oblicz obwód tego trapezu.(odp to TEZ 40cm
14 lis 17:56