INDUKCJA MATEMATYCZNA
Kris_garg: INDUKCJA MATEMATYCZNA
Zad. Udowodnić , że dla każdej liczby naturalnej prawdziwa jest równość :
sin
2 nx
sinx + sin3x + ... + sin(2n−1)x = −−−−−−−−−−−−−−−
sinx
Z góry dzięki za pomoc
14 lis 09:57
think: założenie:
| | sin2nx | |
sinx + ... + sin(2n − 1)x = |
| |
| | sinx | |
teza:
| | sin2(n + 1)x | |
sinx + ... + sin(2n − 1)x + sin(2n + 1)x = |
| |
| | sinx | |
dd ind:
| | sin2nx | |
sinx + ... + sin(2n − 1)x + sin(2n + 1)x = {z założenia} = |
| + sin(2n + 1)x |
| | sinx | |
| | sin2nx + sinxsin(2n + 1)x | |
= |
| |
| | sinx | |
| | | 1 | | 1 | |
| [cos0 − cos2nx] + |
| [cos2nx − cos(2n + 2)x] | | 2 | | 2 | |
| |
= |
| |
| | sinx | |
| | 1 − [cos2(n + 1)x − sin2(n + 1)x] | |
= |
| |
| | 2sinx | |
| | sin2(n + 1)x + cos2(n + 1)x − [cos2(n + 1)x − sin2(n + 1)x] | |
= |
| = ....dalej sam już |
| | 2sinx | |
pewnie widzisz
14 lis 10:12
Kris_garg:
sin
2(n+1)x + cos
2(n+1)x −cos
2(n+1)x + sin
2(n+1)x
_______________________________________ =
2 sinx
sin
2(n+1)x +sin
2(n+1)x
___________________ =
2sinx
2sin
2(n+1)x
__________ =
2sinx
sin
2(n+1)x
_________ =
sinx
sin
2nx + sin
2x
___________ = ............. nie wiem

sinx
14 lis 10:38
think: Kris chyba jeszcze śpisz... przecież przedostatnia linijka to jest ODPOWIEDŹ miałeś właśnie do
takiego wzoru dojść popatrz na założenie co jest po prawej stronie równości
14 lis 10:40
think: tfu w tezie nie założeniu
14 lis 10:41
Kris_garg: hehe no faktycznie,

idę zrobić kawkę z mleczkiem, może się obudzę do końca
14 lis 10:52