Odpowiedz na pytania.
Netka18: a)Ile osób brało udział w ankiecie,jeśli siatkówkę lubi 27 osób spośród ankietowanych?
b)O ile procent więcej osób lubi piłkę nożną niż koszykówkę?
1.Gra zespołowa:
*piłka nożna−54%,
*piłka ręczna−16%,
*siatkówka−18%,
*koszykówka−x%.
Dane pochodzą z diagramu kołowego.
Ankieta na temat ulubionej gry zespołowej.
Każdy ankietowany wskazał tylko jedną grę.
14 lis 20:02
jacek: a) y− liczba ankietowanych
0,18y=27 /: 0,18
y=150
b) x=100%−(54%+16%+18%)=12%
p. nożna 0,54*150= 81
koszykówka 0,12*150= 18
14 lis 20:26