wariacje:(
Beti: Pomóżcie proszę − Ilu jest uczniów w klasie, jeśli wiadomo, że liczba utworzonych z nich
uporządkowanych trójek jest 182 razy większa od liczby uczniów?
14 lis 23:01
Beti: W ogóle nie kumam tych wariacji − pomóżcie mi proszę...
14 lis 23:05
Jack:
jaki wzór napiszesz na ilośc uporządkowanych trójek ze zbioru n elementowwego?
14 lis 23:08
Beti: Jak się za to zabrać

14 lis 23:08
Eta:
Vn3= (n−2)*(n−1)*n = 182*n
to: (n−2)(n−1)= 182
n2−3n−180=0 policz deltę i n1 i n2 pamietając,że n€ N+
14 lis 23:10
Beti: aha...ok liczę...
14 lis 23:11
Beti: n1=−12 a n2=15
14 lis 23:15
Eta:
odp: n=15 bo n€N+
14 lis 23:18
Beti: wyszło mi 2730 więc chyba ok...?
14 lis 23:19
Beti: oj nie...
14 lis 23:20
Beti: ok ... pytanie było o liczbę uczniów
14 lis 23:22
Eta:
14 lis 23:22
Beti: Wielkie Dzięki Eta

Spróbuję teraz coś rozwiązać sama jeśli nie dam rady poproszę o pomoc
14 lis 23:24