liczba {7-2√3}² jest rowna?
dorotau: heh test z matmy,bardzo prosze kogos o rozwiązanie
liczba {7−2√3}² jest rowna
a oto ew. wynik
a 5√2−7
b 5√2+7
c 3√2−5
d 3√2+5
14 lis 23:18
Basia:
(a−b)2=a2−2ab+b2
(√a)2=a
14 lis 23:20
dorotau: ups a nieco jasniej
14 lis 23:52
Jack:
podnieś tę liczbę z nawiasu do kwadratu.
14 lis 23:56
dorotau: Jacku albo Basiu plis matematyki zupełnie nierozumie
14 lis 23:58
Basia:
np.
(5−2√7)2 = 52−2*5*2√7+(2√7)2 =
25−20√7+4*7 = 25−20√7+28 = 53−20√7
Twoje trzeba przekształcić tak samo
15 lis 00:02
Basia:
a tak nawiasem mówiąc żadna z podanych odpowiedzi nie jest poprawna
15 lis 00:09
dorotau: no tak zle przepisane z testu
prawidłowe odpowiedzi to
a 37 b 61 c 61 − 14√3 d 61 − 28√3
15 lis 09:47
Basia:
no to policz tak jak w pokazanym przykładzie
15 lis 11:09