stożek
Seba: Powierzchnia boczna stożka po rozwinieciu jest wycinek koła o kącie α i promieniu 12cm. Oblicz
pole podstawy tego stożka, jezeli :
α=240
W tym zadaniu chodzi o promień koła czy o tworząca stożka (L) ?
Prosze o wytlumaczenie.
14 lis 19:04
Kejti: musisz obliczyć najpierw obwód powierzchni bocznej, będzie on taki sama jak obwód podstawy,
więc będzie można przyrównać i policzyć promień. Narysować, czy rozumiesz?
14 lis 19:09
mariusz: dlugosc wycinka kola jest tutaj obwodem podstawy stozka, a promien tego wycinka to 12cm, kąt
240, dalej policzysz sam ; )
14 lis 19:09
mariusz: chodzi mi oczywiscie o dlugosc luku
14 lis 19:10
Seba: mogłbys narysowac? z góry dziekuje
14 lis 19:13
Seba: mogłbys narysowac? z góry dziekuje
14 lis 19:14
Grześ: wycinek koła powierchni bocznej, promień jego to tworząca stożka l
14 lis 19:15
Godzio:
| | α | |
l = |
| * 2π * 12 = ... |
| | 360 | |
l = 2πR ⇒ R = ... ⇒ P = πR
2 = ...
14 lis 19:17
Kejti:

a mogłabym

Po prawej masz powierzchnię boczną po rozwinięciu, linie zaznaczone na czerwono na obydwu
rysunkach są równe(zielone(tworzące) też, wiem, że na rysunku nie widać, ale on jest tylko
schematyczny). Teraz jasne, czy jeszcze coś wyjaśnić?
14 lis 19:20
Seba: sprobuje to zrobic dziekuje serdecznie
14 lis 19:27
Seba: Kej a moblabys mi to rozpisac na podstawie tego pumktu? Inne postaam sie analogicznie zrobic
14 lis 19:31