>>>>>
Beata: obwód podstaawy walca ma dł.30πcm zaś przkątna przekroju osiowego d tworzy z wysokoscia walca
kat 60 stopni..oblicz v i pole powierzchni całkowitej walca.wyk.rysuneczek
14 lis 15:47
14 lis 15:50
Mati:

2pir = 30pi /:2pi
r=15

masz promien podstawy.
jedziesz dalej, srednice podstawy, czyli 2r=30.
przerojem jest prostokąt. liczysz z trygonometrii h i do wzorów.
ema
14 lis 15:58
Kejti:

2πr=30π
potem skorzystaj z własności boków trójkąta o stopniach 30
; 60
o; 90
o.. będziesz miała
wysokość. A dalej to już tylko do wzoru podstawić.
14 lis 15:59
Beata: Dziekuje WAM
14 lis 16:01