Zadanie z wymyślonym działaniem
Boruc1c: x @ x = 0
x @ (y @ z) = x @ y + z
Oblicz: 2009 @ 1989
@ − jest to działanie wymyślone na potrzeby zadania
14 lis 19:39
Basia:
mam i teraz na pewno jest dobrze; jestem pewna
x@(x@x)=x@0
x@(x@x) = x@x+x = 0+x=x
stąd
x@0=x
2009@(1989@1989) = 2009@0 = 2009
2009@(1989@1989) = 2009@1989+1989
stąd
2009@1989+1989=2009
2009@1989=20
14 lis 23:15
Krzysiek: Patrzcie:
x@(x@x) = x@x + x = x
x@(y@y) = x@y + y
⇒ x@y + y = x
⇒ x@y = x − y
14 lis 23:21
Krzysiek: bezsens, nie czytać
14 lis 23:25
Amaz:
Fajne zadanie, gratulacje Basia, siedziałem nad tym z godzinę, ale mi się nie udało
14 lis 23:26
Krzysiek: jednak z sensem moje jest: oba to x@0
za często się zastanawiam
14 lis 23:29
Amaz:
No tak, bo zadanko ciekawe.
14 lis 23:29