:(
Aga: Statek spacerowy płynący w górę rzeki z prędkością 12 km/h przy wykorzystaniu pełnej mocy
silników dotarł do celu w ciągu 12 godzin. Drogę w powrotną również przy wykorzystaniu pełnej
mocy silników pokonał ciągu 8 godzin. Jaka była prędkość prądu wody w rzece?
14 lis 12:44
:):
31 gru 00:43
Janek191:
t
1 = 12 h
t
2 = 8 h
v
p − prędkość prądu rzeki
Mamy
S = ( v − v
p)*t
1
S = ( v + v
p)*t
2
czyli po podstawieniu danych
( 12 − v
p)*12 = ( 12 + v
p)*8 / : 4
36 − 3 v
p = 24 + 2 v
p
36 − 24 = 5 v
p
5 v
p = 12
v
p = 2,4
| | km | |
Odp. Woda w rzece ma prędkość 2,4 |
| . |
| | h | |
====================================
31 gru 07:37
pigor: ..., a ...

"matematyzując", dla niektórych ...zamulając
powiem tak : z określenia
wielkości odwrotnie proporcjonalnych
s= vt=const mam równanie
(12+x)*8=(12−x)*12 ⇒ 2(12+x)=3(12−x) ⇔
⇔ 24+2x= 36−3x ⇔ 5x= 12 ⇔ x=
125 ⇔
x=2,4 (km/h). ...
31 gru 18:13